Música

Los Chunguitos anuncien la seva separació després de 45 anys de trajectòria

Els germans José i Juan Salazar continuaran les seves carreres professionals però ho faran en solitari

los-chunguitos-tu-cara-me-suena

los-chunguitos-tu-cara-me-suena

3
Es llegeix en minuts

Avui el cantant José Salazar ha confirmat que se separa musicalment del seu germà Juan, amb qui formava des de fa 45 anys el grup Los Chunguitos, i ha anunciat que a partir d’ara cada un seguirà la seva carrera en «solitari».

Així ho ha explicat Salazar en un acte, segons informa la revista Semana, en què ha matisat que malgrat aquesta separació professional no hi ha cap problema entre tots dos.

«Són coses que passen, com han passat en la vida, no estem barallats, ens veiem i prenem un cafè i no passa res. Ara mateix cada un està pel seu costat, ell canta pel seu costat i jo pel meu [...] La gent pensarà el que vulgui, però el meu germà i jo no tenim problema. Si hem de prendre un cafè o dinar ho fem, i no passa res», ha dit.

Salazar també ha explicat que acaba de treure el seu primer senzill en solitari, titulat ‘La vida te sorprende’, un treball que ja coneix el seu germà Juan: «M’ha dit que és molt bonic».

Feia temps que el grup, en realitat, era més actiu en la seva faceta de personatges televisius que en la musical. Així, els germans no publicaven un àlbum amb material nou des de l’autoeditat ‘Se escapa’ (2012), que amb prou feines va tenir repercussió.

Molt més mediàtiques van ser les seves participacions en els programes ‘Tu cara Me Suena’, d’Antena 3, on van concursar entre 2013 i 2014, en ‘Gran Hermano VIP’ de Telecinco, el 2015, i a ‘Masterchef Celebrity’, de La 1, la quarta edició del qual va ser emesa el 2019 amb els Salazar entre les seves files de cuiners a prova.

Nebots del ‘cantaor’ Porrina de Badajoz i germans del duo Azúcar Moreno, la família al complet amb els seus vuit fills es va traslladar des del seu Badajoz natal al barri madrileny de Vallecas sent ells molt joves i a la capital van començar a actuar entre les fondes de la plaça Mayor.

Així van ser descoberts per Ramón Arcusa, d’El Dúo Dinámico, que va possibilitar la gravació del seu primer disc, de títol homònim, ‘Los chunguitos’ (1977), nom que arrossegaven des de la seva díscola infància pel seu costum d’apedregar trens.

En aquell primer treball apareixia el seu primer gran èxit, la cançó ‘Dame Veneno’, així com ‘Me sabe a humo’, tot i que la popularitat va arribar d’una manera més clara a partir del seu segon àlbum, ‘Vive gitano’ (1978), que incloïa la cançó ‘¡Ay!¡Qué dolor!’.

Amb un ritme molt intens de publicacions, la llista de temes emblemàtics del seu repertori va continuar augmentant en anys anteriors amb cançons com ‘Carmen’ o ‘Me quedo contigo’, que va repopularitzar gairebé 40 anys després Rosalía amb una emblemàtica posada en escena a la Gala dels Goya del 2019.

Com Los Chichos o Las Grecas, van encarnar el personatge marginal del quinqui i van ser els màxims exponents de la rumba perifèrica, contribuint amb la seva música a la banda sonora de diverses pel·lícules del gènere, com ‘Perros callejeros’ (1977) de José Antonio de la Loma i ‘Deprisa, deprisa’ (1981) de Carlos Saura.

En origen, la formació de Los Chunguitos estava integrada per un tercer germà, Enrique, que era el principal compositor i vocalista del grup i que va morir als 25 anys, el 1982.

Notícies relacionades

Llavors el José i el Juan van reclutar el seu cosí Manuel Fernández i el grup es va mantenir com a trio en actiu fins al 2006, data en què van començar a utilitzar el nom de Hermanos Salazar, tot i que per a l’imaginari popular continuaven sent anomenats com Los Chunguitos.

No van explicar què havia passat amb Fernández, però en una nota de premsa de la seva discogràfica de llavors s’explicava que amb aquest canvi, a més de buscar nous projectes musicals, volien acabar «amb certes picabaralles entre ells, inevitables després de tants anys».