El ‘Velázquez’ de l’art

La reivindicativa ‘performer’ cubana Tania Bruguera guanya el premi Velázquez d’arts plàstiques

  • El jurat ha valorat l’«activisme performatiu rigorós» de l’artista, que amb les seves obres qüestiona el poder i el control i que ha sigut vigilada i detinguda pel règim castrista

La reivindicativa ‘performer’ cubana Tania Bruguera guanya el premi Velázquez d’arts plàstiques

EFE/J.Casares

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El premi Velázquez d’arts plàstiques ha reconegut aquest dijous tota l’obra de l’artista cubana Tania Bruguera (l’Havana, 1968), de qui el jurat ha destacat l’«activisme performatiu rigorós i especialment atent a les dinàmiques contextuals sociopolítiques».

El jurat del guardó, dotat amb 100.000 euros, ha valorat, a més, «la seva revisió de les modalitats de l’art de la conducta que suposen una dinàmica de participació i qüestionament de les maneres tradicionals de comportar-se en l’espai públic».

Tania Bruguera, que viu a Chicago, es va formar a l’Havana i a l’Institut d’Art de Chicago. Al llarg de la seva carrera ha participat en esdeveniments artístics internacionals, com el documenta de Kassel i les biennals de Venècia, São Paulo, Xangai i l’Havana, entre d’altres. També ha mostrat la seva obra en museus, galeries i centres d’art com la Tate Modern (Londres), el Santa Monica Museum of Art, el Boijmans Van Beuningen Museum (Països Baixos), el Centre d’Art Contemporani Wifredo Lam (l’Havana) i el New Museum i el MoMA (Nova York).

L’artista cubana ha sigut reconeguda amb premis internacionals com la Beca Guggenheim (EUA), el premi Príncep Claus (Països Baixos) i el Meadows Prize (EUA).

El camp de la ‘performance’

El seu treball com a artista política es desenvolupa en el camp de la ‘performance’. Ferma defensora de la intervenció de l’art en la societat i del seu poder transformador, les obres de Bruguera se centren en qüestions relacionades amb el poder i el control. La seva defensa de la llibertat d’expressió a través de les seves ‘performances’, protestes i crítiques l’ha portat en diferents ocasions a confrontacions directes amb el poder establert, especialment amb el règim cubà de Fidel Castro, que l’ha vigilat, interrogat i detingut.

Notícies relacionades

El 2020 el guardó va recaure en l’artista valenciana Soledad Sevilla. Des de la seva creació el 2002, han rebut el reconeixement artistes com Antoni Tàpies, Luis Gordillo, Antoni Muntadas, Jaume Plensa i Antoni Miralda, entre d’altres.

El jurat d’aquest any ha estat presidit per la directora general de Belles Arts, María Dolores Jiménez-Blanco, i en formen part la premiada de l’any passat, Soledad Sevilla, a més de Consuelo Vallina, Katya García-Antón, Imma Prieto, Fernando Castro Flórez, Piedad Solans, Lars Jakob Bang Larsen i João Ribas.