EL CERVANTES DE L'ART

Soledad Sevilla guanya el Premi Velázquez d'Arts Plàstiques

El guardó reconeix la trajectòria de l'artista valenciana i destaca el seu treball com a «pionera en l'experimentació amb els llenguatges»

jmdiaz448193 barcelona 10 03 2003 la artista soledad sevilla en la instal201123135836

jmdiaz448193 barcelona 10 03 2003 la artista soledad sevilla en la instal201123135836 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L’artista Soledad Sevilla ha aconseguit el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques 2020, «per ser pionera en l’experimentació amb els llenguatges en el Centre de Càlcul, i per la solvència amb què transita entre el pla i l’espai», segons ha valorat el jurat. 

Considerat com el Cervantes de les arts plàstiques, el guardó que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport des del 2002 i està dotat amb amb 100.000 euros, reconeix un creador d’Espanya o Iberoamèrica.

El jurat també ha destacat «la seva forma innovadora d’entendre la llum, els materials i la geometria» i que l’obra de Sevilla «és reconeguda per la seva reflexió sobre diferents tradicions i cultures artístiques, que abraça i incorpora al present, sempre en la tensió entre naturalesa i arquitectura».

Soledad Sevilla (València,1944) va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona entre el 1960 i el 1965 i, entre el 1969 i el 1971, va participar en el Seminari de Generació Automàtica de Formes Plàstiques del Centre de Càlcul de la Universitat Complutense de Madrid. Als anys 70, a la seva obra pictòrica va utilitzar la geometria com una base normativa.

Als 80, a la Universitat de Harvard va disfrutar d’una altra beca específica per realitzar estudis: Technical Examination of Works of Arts, Fine Arts Department. És allà on va començar a treballar la sèrie ‘Las meninas’, aplicant una estructura bàsica en forma de retícula per reinterpretar els espais i les atmosferes del quadro de Velázquez.

A la seva tornada a Espanya des dels Estats Units, Sevilla va fer diverses instal·lacions ambientals, totes amb un marcat però subtil caràcter pictòric, que plantegen una profunda renovació plàstica. La següent sèrie, titulada ‘La Alhambra’, constitueix un treball de reinterpretació del palau nassarita. En aquest cas l’ús del color és més mesurat tot i que la retícula és també una base de referència.

Notícies relacionades

El 1993 va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas i el 2007 la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. Realitza una instal·lació al Palacio de Cristal del Retiro de Madrid que reprodueix interiorment l’arquitectura del palau a més de recrear la volta celeste.

Retrospectiva

El 2018, Sevilla realitza al Centre d’Art Tomás y Valiente de Fuenlabrada (CEART) l’exposició ‘Espacios de la mirada’, una àmplia retrospectiva del seu treball on es poden apreciar les seves sèries més importants des dels anys 70 fins a l’actualitat, així com alguna de les seves instal·lacions. En aquesta mostra es percep com la seva creació ha estat sempre dedicada a l’exploració de la llum i l’espai.

Temes:

Art