Festival del còmic i la cultura japonesos

El que no et pots perdre del Manga Barcelona

El saló del còmic i la cultura japonesa tornen de forma presencial aquest divendres, 29 d’octubre, i fins al dilluns, 1 de novembre, amb una àmplia i diversa programació en què bussejar

El que no et pots perdre del Manga Barcelona

CARLES DALMAU

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb totes les mesures de seguretat possibles davant la Covid, amb lesentrades esgotades per als quatre dies (tot i queencara hi ha la possibilitat d’aconseguir-ne alguna) i amb moltes ganes de tornar a recuperar la presencialitat perduda durant l’edició passada a causa de la pandèmia, elManga Barcelonatornarà des de divendres i fins dilluns, 1 de novembre, al recinte de Fira Montjuïc en la que serà l’ 27a edició

Notícies relacionades

Aquest dilluns la directora del Manga Barcelona, Meritxell Puig, i el responsable de continguts del saló, Oriol Estrada, han presentat els detalls de la programació d’una edició «molt complicada i difícil de preparar» davant la incertesa de l’evolució del coronavirus, ja que han hagut d’organitzar-la en un període de mes i mig. Sota aquestes línies, alguns imperdibles de la cita.  

Els ‘mangakas’ convidats 

Bé saben els organitzadors que portar un autor japonès al Manga Barcelona pot costar mesos de negociacions. L’evolució de la pandèmia al Japó, on la situació està molt pitjor que a Espanya i amb índexs de vacunació més baixos, ha impedit que hagin vingut presencialment, però sí que hi haurà connexions en ‘streaming’ amb algunes de les seves estrelles: l’autora de ‘My broken Mariko’ Hirako Waka (dilluns, 1) i la de ‘Hei no naka no biyoshitsu’ Kohinata Marco (dissabte, 30). Però els qui deixaran el pavelló ben alt són els autors espanyols que sí que hi seran presencialment. Entre ells destaca Kenny Ruiz, que amb una carrera de 20 anys a la seva esquena està triomfant en el mercat japonès, a la revista ‘Tezucomi’, reinterpretant ‘La llegenda de Son Goku’, obra d’Osamu Tezuka, el déu del Manga, sobre el qual Ruiz parlarà en una de les xerrades imprescindibles (diumenge, 31). Altres convidats són Jimi Macías (‘Intransextellar’), Jorge Arranz (‘Otro Japón’), Eric Cuaresma (‘SpaceDrum’), Marta Coca i José Luís Maravall (‘Threason’) o Wade Otaku i Drawill (‘Blood moon’).

També els joves autors dels cartells de les dues últimes edicions, Carles Dalmau (del d’aquest 2021) i Laia López (del saló virtual del 2020) protagonitzaran una trobada gratuïta (és necessari completar formulari) amb fans (dissabte, 30), amb firmes incloses, a Casa Seat, al passeig de Gràcia, un dels espais nous d’aquest any (on també hi haurà, divendres a la tarda, una xerrada amb els guanyadors dels premis d’aquest any, que es coneixeran al matí a l’auditori del recinte de Montjuïc). 

 

Xerrades: del futur al ‘bullying’

Per saber com seran les ciutats del futur s’haurà d’escoltar el divulgador Oriol Estrada, responsable de continguts del saló, que dissabte, 30 (a Casa Seat, d’accés gratuït completant formulari), farà una xerrada sobre com el manga i l’anime han intentat imaginar el futur des dels anys 50 i què en podem aprendre de cara al futur. Conèixer el Japó dels anys 50, on es van formar grans ‘mangakas’ com Osamu Tezuka o Shotaro Ishinomori, serà possible en una connexió amb el Museu Tokiwa-so, avui desaparegut però renascut com a Museu del Manga (divendres). Diversitat de temes es tractaran en diverses xerrades, entre els quals l’esport i manga des d’‘Oliver y Benji’ o el ‘bullying’ (totes dues divendres) o, dissabte, sobre salut mental al manga, els 50 anys del superheroi Kamen Rider o l’anime en català. 

Sobre l’escenari: música, ‘cosplay’... 

Concursos de ‘cosplay’ (la ‘cosplayer’ Geheichou xerrarà diumenge sobre estilització, maquillatge i fotografia), de karaoke, exhibicions d’‘idols’, música i coreografies de K-Pop... i sobretot, al Gran Escenari (que no serà a la plaça de l’Univers, com en anteriors ocasions, sinó en un dels pavellons), les actuacions de Víctorname (dissabte i diumenge), RUKI (dissabte), primera cantant de gènere Anisong espanyola a debutar sota una discogràfica japonesa, i Bunny Kaisui (dilluns), a més de concerts de música tradicional japonesa amb Hibiki Ichikawa i Luke de Denshonen (diumenge i dilluns). 

Manga de cine

A l’auditori, a manera de sala de cine japonès i anime, hi haurà diverses projeccions diàries. Una és ‘Belle’, la pel·lícula que Mamoru Hosoda va presentar al recent Festival de Sitges i que es podrà veure al saló abans d’estrenar-se a les sales (és l’únic film de pagament, a 4,5 euros, i en el moment de publicar aquest article encara en queden un centenar d’entrades disponibles). També s’hi podran veure films com ‘El viatge de Chihiro’, un clàssic de Studio Ghibli que compleix 20 anys; el reconegut debut de Junta Yamaguchi ‘Más allá de los dos minutos infinitos’; els dos primers episodis de la popular sèrie d’anime ‘Tokyo revengers’, o l’oportú curtmetratge de Borja Crespo ‘Hikikomori’, en què barreja el món ‘otaku’ amb l’experiència del confinament en pandèmia. Per a qui vulgui continuar enganxat a la pantalla uns dies més, gràcies a un acord amb Filmin la plataforma ofereix fins al 7 de novembre un ‘pack’ de pel·lícules (10,95 euros).  

Gastronomia i tallers

L’espai Japan Experience tornarà a oferir tallers diversos: per aprendre a escriure o parlar japonès o per practicar cal·ligrafia, arts marcials i fins i tot lluites amb sabres làser. També es podrà compartir l’experiència de dibuixar manga amb els artistes de l’Escola Joso i disfrutar d’una ‘batalla’ entre artistes, que competiran dibuixant. I no faltarà la sempre concorregudasección gastronòmica Nihon Ryori, amb Roger Ortuño de nou al càrrec, que desbordarà de receptes, xefs i concursos de menjar ramen.