Investigació oberta

Commoció a Suècia per l’assassinat a trets del raper Einar

El cantant va ser cosit a trets en un suposat atac relacionat amb bandes violentes

Commoció a Suècia per l’assassinat a trets del raper Einar

Efe / Jessica Gow

3
Es llegeix en minuts

El raper suec Einar, el veritable nom del qual és Nils Kurt Erik Einar Grönberg va ser assassinat aquest dijous a la nit. Aquest succés ha commocionat el país escandinau, que es confronta a una onada de venjances.

Així, el crim va passar després d’una sèrie d’agressions, segrestos i casos penals en els últims anys que il·lustren la creixent violència al petit escenari del «gangsta rap» suec, en ocasions vinculat a una nebulosa de bandes criminals. Així, el cantant va acabar sent cosit a trets en un carrer del barri residencial de Hammarby Sjöstad, a prop del centre d’Estocolm.

El relat dels fets

La policia va rebre avisos de trets cap a les onze de la nit en aquest districte i, quan els serveis d’emergència van trobar el cantant, greument ferit, van intentar salvar-lo, però va acabar morint allà mateix, així va indicar a AFP Towe Hagg, un portaveu de la policia d’Estocolm.

Així mateix, les forces de seguretat han anunciat que s’ha obert una investigació per assassinat. «Entenc que va significar molt per a molts joves. És tràgic que s’hagi perdut una vida més», va afirmar el primer ministre sortint Stefan Löfven des de Brussel·les.

Dolor i suport a les xarxes socials

Immediatament, milers de seguidors i amics del raper van omplir les xarxes socials de missatges de dolor. «Einar era un veritable germà per a mi i el trobaré molt a faltar. Acabàvem de llançar el nostre primer disc la setmana passada i em sembla molt estrany, ja que vaig parlar amb ell fa tot just un dia», va escriure el productor Trobi en el seu compte d’Instagram.

«El ‘Nisse’ (diminutiu de Nils) que vaig tenir l’honor de conèixer era un noi carinyós, així és com et recordaré per sempre», va dir el cantant Victor Leksell a les seves xarxes socials.

Mesures de protecció

El raper Einar va començar a fer-se molt popular el 2019 amb el seu tema «Katten i trakten» (El gat al sector), amb el qual va escalar fins al primer lloc en les llistes de Suècia, on va rebre diversos premis.

L’artista componia moltes de les seves cançons que parlen de la delinqüència, les drogues i les armes. I, el jove raper mantenia un conflicte obert amb una altra estrella del rap local, Yasin, condemnat el juliol a 10 mesos de presó per l’intent fallit de segrestar Einar el 2020. Així, durant el rapte, l’adolescent va ser notablement colpejat, robat, fotografiat en condicions humiliants i sotmès a xantatge, segons la justícia sueca.

També, un altre raper, Haval Khalil, va ser condemnat a dos anys i mig de presó en aquest cas, per complicitat en el segrest i robatori, però el cas es troba actualment en recurs d’apel·lació. Segons la ràdio pública SR, Einar havia de declarar davant la primera instància, però mai es va presentar, per la qual cosa va ser cridat novament per a la setmana vinent.

Notícies relacionades

A més a més, l’artista, que estava sota mesures de protecció, era sospitós d’estar involucrat en un atac amb ganivet en un restaurant en el centre d’Estocolm fa uns dies, van informar mitjans suecs. També el 2019, un altre raper suec, el menys conegut Rozh Shamal, va ser assassinat en un suburbi d’Estocolm.

Venjança a Suècia

En els últims anys Suècia s’enfronta a una onada de venjances i tirotejos mortals atribuïts a bandes mafioses. I, fins al 15 d’octubre, 40 persones havien mort aquest any en 273 tirotejos en aquest país de 10,3 milions de persones. El 2020, 47 persones van morir, per 366 incidents.