Brian Cox: el pare de ‘Succession’ que mai t’emportaries a casa

Rere el patriarca milionari i despietat de la sèrie d’HBO, figura un actor escocès especialitzat en grans malvats.

Brian Cox: el pare de ‘Succession’ que mai t’emportaries a casa
2
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passat el boom d’‘El juego del calamar, arriba la tercera temporada de ‘Succession’ per agafar el relleu en la conversa social. Aquesta comèdia dramàtica, una adaptació moderna d’‘El rei Lear’ que gira entorn d’una rica família disfuncional on l’herència és l’eix de les seves vides, promet convertir-se de nou en la bomba d’HBO, amb l’audiència i els aplaudiments de la crítica incrementant-se dia a dia.

Però entre la muntanya d’elogis, destaquen els que rep l’escocès Brian Cox, actor que encarna Logan Roy, el patriarca multimilionari i amo de l’imperi mediàtic de la discòrdia, que enemista la família protagonista de la ficció. Roy és l’arquetip de milionari despietat: cruel amb els seus fills, distant en l’afectiu i més dedicat a la seva professió que a la seva família. Un rol que executa a la perfecció i que li ha proporcionat un Globus d’Or i una nominació als Emmy.

Als seus 75 anys, aquest paper suposa un èxit més en una longeva carrera de personatges maquiavèl·lics. Per exemple, va ser Hannibal Lecter abans que Anthony Hopkins, el rei Lear de la Royal Shakespeare Company, un Titus Andrònic guardonat amb dos Olivier –els Oscars de la dramatúrgia anglesa–, i va guanyar un Emmy pel seu retrat del criminal de guerra nazi Hermann Goering en la sèrie ‘Nuremberg’. Fins i tot ha sigut el dolent a ‘X-Men 2’, un paper que indirectament es vincula amb ‘Succession’, almenys, pel que afirma un altre dels seus protagonistes: «Mira, et diré com és ser ric, ¿d'acord? És una puta meravella. És com ser un superheroi, però millor. Fas el que vols i sense que t’enxampin».

Notícies relacionades

I tot i que ha sigut el dolent d’un dels grups de superherois més poderosos, un perillós nazi i un dèspota shakespearià, segons la crítica, el seu paper més terrorífic, pel tristament real del seu plantejament, ha sigut a ‘Succession’: Un dels personatges més aterridors de la televisió actual, titulava ‘The Independent’ respecte a Cox. 

Al llarg de la seva carrera, l’escocès ha après a dominar, amb molt magnetisme, el rol de sociòpata. Tant, que la idea original era matar-lo al final de la primera temporada, però la seva magistral interpretació va convertir el personatge en algú tan esgarrifós de qui no es van atrevir a prescindir. Sona a tòpic cinèfil, però Cox ho ha tornat a demostrar: els monstres més grans són els que s’oculten a plena llum del dia.