Saga cinematogràfica

Totes les pel·lícules de Harry Potter i la seva data d’estrena

  • L’aventura del jove es divideix en set films, l’última es divideix en dues parts, i tenen un únic objectiu: acabar amb Voldemort

harry potter y el misterio del principe

harry potter y el misterio del principe / Bcn

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

La saga de Harry Potter és una de les més conegudes i vistes al món. Tot i que hagin passat 20 anys de la primera pel·lícula, tothom ha tornat a veure la saga sencera o alguna de les pel·lícules una altra vegada per tornar a sentir la tensió i la màgia de Harry Potter. A continuació fem un petit recordatori de l’argument de les pel·lícules i la data d’estrena al Regne Unit, els Estats Units i Espanya.

1. ‘Harry Potter i la pedra filosofal’

‘Harry Potter i la pedra filosofal’ va ser la primera pel·lícula de la saga de Harry Potter i es va estrenar el 4 de novembre del 2001 al Regne Unit i el 14 de novembre del mateix any als Estats Units. Tot i que a Espanya no va arribar fins al 30 de novembre. Aquesta producció va ser dirigida per Chris Columbus.

En aquesta primera aventura, Harry Potter –interpretat per Daniel Radcliffe– viu amb els seus desagradables oncles a l’haver-se quedat orfe després que Voldemort, un bruixot maligne, matés els seus pares i ell fos l’únic supervivent. A més, els seus oncles li amagaven que provenia d’una família de mags. Acostant-se al seu onzè aniversari, Harry rep una sèrie de cartes misterioses que els seus oncles li amaguen. Eren les cartes d’admissió del Harry al Col·legi Hogwarts de Màgia i Bruixeria. Harry, dolgut, accepta anar a Hogwarts. Allà coneix els seus amics Hermione Granger –interpretada per Emma Watson– i Ron Weasley –Rupert Grint–. Els tres junts viuen una màgica aventura en què han de protegir una pedra filosofal, que és en una cambra subterrània de l’edifici, d’un dels professors, que intenta robar-la sota les ordres de Voldemort. 

2. ‘Harry Potter i la cambra secreta’

‘Harry Potter i la cambra secreta’ va ser la segona pel·lícula de la saga i es va estrenar el 15 de novembre del 2002 al Regne Unit i els Estats Units i el 29 de novembre a Espanya. Aquesta producció també va ser dirigida per Chris Columbus

Després de tornar a derrotar Voldemort, Harry espera impacient que comenci el segon curs a Hogwarts. Dobby, un elf domèstic una mica peculiar, entra a la seva habitació per advertir-lo que a Hogwarts passen coses terribles i no pot tornar. No obstant, Harry decideix tornar a l’escola i ho fa amb Ron amb un cotxe volador. Quan arriben a l’escola descobreixen que algú ha obert la misteriosa cambra secreta, deixant escapar monstres malignes. Un cop més, Harry juntament amb Ron i Hermione s’enfrontaran a una sèrie de proves contra aranyes gegants, serps i fantasmes.

3. ‘Harry Potter i el pres d’Azkaban’

‘Harry Potter i el pres d’Azkaban’ va ser la tercera pel·lícula de la saga de Harry Potter i es va estrenar el 31 de maig al Regne Unit i el 4 de juny del 2004 als Estats Units. No va arribar als cines espanyols fins al 14 de juny. Aquesta tercera pel·lícula va ser dirigida per Alfonso Cuarón

Harry torna per tercer any a Hogwarts després d’haver-se barallat amb la seva tieta. I tampoc podia ser un any escolar tranquil a l’escola de màgia. Aquesta vegada, Harry i els seus amics es disposen a atrapar Sirius Black, un aparent assassí en sèrie amb poders màgics còmplice de Voldemort, que s’escapa de la presó d’Azkaban disposat, o això creuen, a acabar amb Harry. Les coses no són el que semblen. A més, els protagonistes s’han d’enfrontar als dementors, uns monstres que s’encarreguen de robar la felicitat i els bons records només de mirar-los.

4. ‘Harry Potter i el calze de foc’

‘Harry Potter i el calze de foc’ va ser la quarta pel·lícula de la saga i va ser dirigida per Mike Newell. Es va estrenar el 18 de novembre del 2005 al Regne Unit i els Estats Units. A Espanya es va estrenar el 25 de novembre del mateix any. 

En aquesta quarta pel·lícula Harry Potter torna a veure la marca fosca –el senyal de la presència de Voldemort– durant un partit de Quidditch. Quan Harry torna a Hogwarts, el director del centre, Albus Dumbledore –Michael Gambon– anuncia que se celebrarà el Torneig dels Tres Mags, la competició més perillosa de la comunitat de mags. Per aquesta competició, el calze de foc ha d’escollir els tres participants del torneig de les diverses escoles de màgia. No obstant, aquest escup un quart nom, el de Harry. El problema és que Harry té 14 anys i n’hi falten tres per poder participar.

Dumbledore sospita que la persona que ha trucat el nom de Harry vol fer-li mal, i no va mal encaminat. Harry es prepara per al torneig, però en la seva última prova es trobarà enmig d’una nova batalla contra el seu pitjor enemic, Voldemort. 

5. ‘Harry Potter i l’orde del Fènix’

‘Harry Potter i l’orde del Fènix’ és la cinquena pel·lícula de la saga i va ser dirigida per David Yates. Aquest film es va estrenar l’11 de juliol del 2007 als Estats Units i Espanya i el 12 de juliol al Regne Unit. 

En aquesta cinquena pel·lícula Harry és a punt de ser expulsat de Hogwarts per fer servir la màgia fora de l’escola i en presència del seu cosí, un «muggle» –persona no maga–. No obstant, se’n lliura gràcies a Dumbledore. Un cop a l’escola, Harry comença a tenir uns malsons que prediuen un futur sinistre. Mentrestant, Dolores Umbridge –Imelda Staunton–, la nova professora de defensa contra les arts fosques, es nega a ensenyar màgia defensiva i Harry i els seus amics decideixen practicar i aprendre aquestes tàctiques amb un grup de joves per defensar-se contra la negra batalla que Harry pressent que arribarà a Hogwarts. 

6. ‘Harry Potter i el misteri del príncep’

‘Harry Potter i el misteri del príncep’ és la sisena i penúltima pel·lícula de la saga i es va estrenar el 15 de juliol del 2009 en l’àmbit mundial. Va ser dirigida també per David Yates, el mateix director que l’anterior pel·lícula.

En aquesta història Voldemort va prenent el control del món. Dumbledore sap que la batalla final contra Voldemort s’acosta i vol preparar Harry, ja que és l’únic que pot derrotar-lo. Per poder-ho aconseguir, Dumbledore acudeix al professor de pocions Horace Slughorn, ja que creu que pot tenir informació privilegiada sobre Voldemort. En aquesta història, es barregen l’amor i el terror: Mentre l’amor creix entre els estudiants de Hogwarts, la tragèdia va agafant avantatge i fa que l’escola no sigui segura i mai més torni a ser la que era.

7. ‘Harry Potter i les relíquies de la mort’ (part 1 i part 2)

Notícies relacionades

‘Harry Potter i les relíquies de la mort’ és la setena i ultima pel·lícula de la saga. Es va dividir en dues parts. La primera es va estrenar el 19 de novembre de 2010 al Regne Unit, els Estats Units i Espanya. La segona part va sortir un després i es va estrenar per primera vegada el 7 de juliol del 2011 al Regne Unit, mentre que a Espanya es va estrenar el 14 de juliol. Les dues entregues van tornar a ser dirigides per David Yates.

En aquesta aventura Harry, Ron i Hermione tenen la missió de destruir els horrocruxos, objectes embruixats a què Voldemort va donar la seva ànima i, per tant, la seva vida. En aquesta aventura no poden comptar amb l’ajuda dels seus professors i hauran de confiar en ells mateixos. Els mortífags, els seguidors de Voldemort, controlen el Ministeri de la Màgia i fins i tot Hogwarts. A més, busquen la presa més valuosa per al seu capità: Harry Potter, el nen que ha aconseguit sobreviure a Voldemort. L’única esperança de Harry és trobar els horrocruxos abans que els mortífags de Voldemort el trobin a ell. En la seva travessia, coneixem la llegenda de les relíquies de la mort, que poden donar a Voldemort el seu màxim poder.