Investigació en marxa

Shakira mira de desmuntar l’acusació de frau a Hisenda

  • El pèrit de la defensa i un tècnic de l’Agència Tributària compareixen al jutjat que investiga el cas

Colombian singer Shakira leaves a court in Madrid on March 27  2019  - A Madrid court will look into allegations that Colombian superstars Shakira and Carlos Vives plagiarised part of their hugely popular Grammy Latino-winner  La Bicicleta   (Photo by OSCAR DEL POZO   AFP)

Colombian singer Shakira leaves a court in Madrid on March 27 2019 - A Madrid court will look into allegations that Colombian superstars Shakira and Carlos Vives plagiarised part of their hugely popular Grammy Latino-winner La Bicicleta (Photo by OSCAR DEL POZO AFP) / OSCAR DEL POZO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Shakira ha tractat aquest dijous, a través del seu pèrit, de desmuntar l’acusació que penja sobre ella de presumptament haver defraudat a Hisenda 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. Un d’aquests experts proposat per la defensa ha comparegut al jutjat d’Esplugues de Llobregat que investiga el cas junt amb un tècnic de l’Agència Tributària. El debat és merament jurídic.

D’entrada, la cantant colombiana ha presentat al jutjat un certificat de residència permanent a les Bahames, que el fisc espanyol no avala al no equiparar-lo al de residència fiscal (on pagar impostos). No obstant, la controvèrsia més gran se centra, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, en si les estades de l’artista de Barranquilla a l’estranger són «absències esporàdiques», com defensa Hisenda als seus informes, i, per tant, les comptabilitza al determinar si Shakira es va mantenir a Espanya 184 dies per any, el període mínim per ser considerat resident al nostre país i tenir l’obligació de pagar els impostos.

El pèrit de la defensa ha assegurat en la seva compareixença que aquestes «absències esporàdiques» no es poden comptabilitzar i que no hi ha sentències judicials que avalin aquesta interpretació de l’Agència Tributària. Per absentar-se, argumenta, t’has d’haver mantingut, i això no passava, segons aquesta hipòtesi. El tècnic d’Hisenda, en canvi, es va reafirmar que el seu criteri era correcte. Si no se sumen aquestes «absències esporàdiques», s’arriba als 184 dies per any, segons les fonts consultades. Per això aquesta és la principal batalla dels advocats de Shakira. 

De les classes de zumba a la perruqueria

Notícies relacionades

Una inspectora d’Hisenda, segons les investigacions, es va submergir en el dia a dia de la cantant a Barcelona per demostrar que no vivia a les Bahames, com ella deia, sinó a Espanya. Shakira es va declarar oficialment resident al nostre país el 2015. La funcionària va aconseguir esbrinar que va rebre classes de francès, qui era la seva professora de zumba, que anava al perruquer dues vegades per setmana i que determinades despeses les pagava la seva assistenta amb una targeta de crèdit. Les indagacions van ser tan precises que va reconstruir, fins i tot, a quins centres de bellesa o botigues de roba acudia.

El procés pel presumpte frau fiscal de Shakira s’està allargant. La querella de la fiscalia es va presentar el desembre del 2018, tot i que s’ha de tenir en compte l’aturada judicial que es va produir el 2020 a causa del coronavirus. L’acusació explica en la seva demanda que la cantant va viure de «manera habitual» a Espanya entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a la mateixa capital catalana i després a la casa d’Esplugues, juntament amb el futbolista Gerard Piqué. Les seves estades a l’estranger, argumenta, van ser per «motius professionals» i amb una durada molt curta, excepte en un període que va ser als Estats Units participant en el programa de ‘La voz’ en aquest país. L’artista ha pagat 24 milions d’euros a Hisenda per l’exercici 2011, que no entra en la querella, i ha dipositat 14,5 milions més, la quantitat que se li reclama pels anys 2012 al 2014.