Festival d’Estiu de Barcelona

‘Carrer Robadors’, el gran viatge migratori de Julio Manrique

  • El director integra actors d’origen marroquí en l’adaptació de la novel·la homònima de Mathias Enard, que relata les aventures d’un jove àrab per arribar a Europa i trobar el seu lloc al món, i que inaugura el Festival Grec aquest diumenge 

‘Carrer Robadors’, el gran viatge migratori de Julio Manrique
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’aclamat director Julio Manrique inaugurarà el Festival Grec aquest diumenge amb una vibrant versió de ‘Carrer Robadors’, adaptació de la novel·la homònima de Mathias Enard, finalista del premi Goncourt del 2012 que Columna acaba de reeditar. «És tot molt trepidant, com si el protagonista entrés en una espècie d’espiral on tot va molt ràpid, com en la vida perquè les coses primer es viuen, la reflexió ve després», ha declarat Manrique. Marc Artigau i Sergi Pompermayer han ajudat a portar a escena la novel·la en un muntatge que consensa les intenses vivències del protagonista, un jove marroquí que busca el seu lloc al món i emprèn un viatge que el canviarà per sempre. I no només pel canvi geogràfic entre Tànger i Barcelona, sinó per totes les experiències, positives i negatives, que el faran créixer com a persona.

En aquest primer gran espectacle del Festival Grec que mira a l’Àfrica, Guillem Balart (Barcelona, 1995) interpreta Lakhdar, aquest jove que viatja des del Marroc al carrer del Raval que dona títol a l’obra. Només ell i Elisabet Casanovas (Sabadell, 1994), la noia de qui s’enamora, interpreten un únic personatge a l’obra. La resta d’intèrprets catalans i d’origen marroquí que completen el repartiment es desdoblen en més: Moha Amazian (Vic, 1995), Anna Castells (Barcelona, 1992), Ayoub El Hilali (Barcelona, 1989), Mohamed El Bouhali (Marraquesh, 1968), Addelatif Hwidar (Ceuta, 1971) i Carles Martínez (Terrassa, 1966). És un muntatge, molt coral, on s’escolta català, castellà i àrab (subtitulat).

Heroi d’avui

Per a Manrique era imprescindible comptar amb actors d’origen àrab. Tot i que va fer un càsting per escollir-los, des del principi va comptar amb Balart per al rol principal. «Necessitava algú capaç de llançar-se des d’un trampolí gegant, de viure i de transmetre una muntanya russa d’emocions». Tot i que no és marroquí, «la seva joventut sí que connecta amb la del protagonista», ha afegit el director. «Al final, a l’hora de decidir em vaig deixar guiar més pel cor que per la raó: veia el Guillem en el paper».

  

«Lakhdar és un personatge d’una humanitat increïble, una espècie d’heroi grec, un supervivent que sempre tira endavant».

Guillem Balart, actor

‘Carrer Robadors’ fuig de clixés. Se centra en la història d’un jove que deixa tot el que coneix per iniciar un viatge que li farà posar tot en qüestió. «És un viatge ple de traves però també d’oportunitats», ha dit Manrique. Per a Balart, que va treballar per primera vegada amb Manrique a ‘Jerusalem’, estrenat al Teatre Grec fa dos anys, «Lakhdar és un personatge d’una humanitat increïble, una espècie d’heroi grec, un supervivent que sempre tira endavant». Reconeix que l’ajuda i la confiança de tots els seus col·legues ha sigut clau per ficar-se a la pell d’aquest jove àrab que arriba a Espanya coincidint amb les manifestacions del 15-M.

Aprenentatge

La roda de premsa de presentació de l’espectacle va deixar patent el bon ambient entre tots els membres de l’equip. Diuen haver après molt d’aquesta trobada entre cultures. «Ha sigut un procés molt ric, on ens hem sentit escoltats», ha assenyalat Amazian, que aquesta temporada va participar a ‘La Font de la Pòlvora’ al TNC. «La història que expliquem és la de dos joves marroquins, de dos amics que s’acaben retrobant a Barcelona pot ser la història de molts», diu l’actor que interpreta Bassam, l’amic del protagonista.

Notícies relacionades

Tot i que en el camí de la integració queda molt per fer, va destacar la importància del recolzament del Festival Grec a aquesta producció. «M’omple d’esperança tenir un altaveu com el Grec». Hwidar, més veterà que ell, que ha participat en moltes pel·lícules i sèries com ‘Un mundo normal’, ‘Fariña’ i ‘Elite’, ha afegit: «Com a àrab he de dir que Mathias Enard parla des del coneixement precís, no cau en camins trillats, ni en el paternalisme. El final és un míssil. És una obra necessària», ha destacat. El seu company El Hilali, que fa poc va estar al Romea amb ‘Puertas abiertas’, ha agraït poder participar en aquesta aventura creativa. «La ficció espanyola i catalana estan suspeses en representativitat», ha assenyalat amb l’esperança que ‘Carrer Robadors’ ajudi a canviar de mentalitat i a ampliar la gamma d’intèrprets.       

L’escenografia d’Alejandro Andújar juga amb el blau del mar i el verd, color de l’Islam. Està concebuda com una gran caixa i en aquesta caixa són molt importants les projeccions. Està pensada per adaptar-se i viatjar doncs. ‘Carrer Robadors’ recalarà al Teatre Romea a partir del 3 de setembre i les entrades surten aquest dimecres a la venda. A veure si aleshores ja podrem veure l’obra sense mascaretes, perquè al Grec, malgrat ser a l’aire lliure, faran falta. La previsió de Bitò, productora amb el Festival Grec del muntatge, és que ‘Carrer Robadors’ faci gira per Catalunya, representacions a Madrid i també fora d’Espanya.