Destacats
Grec 2021: 10 propostes escèniques per no fallar
El mestre Peter Brook torna a Shakespeare amb ‘Thempest project’ i Junior Mthombeni reivindica el compromís i la resistència a ‘Dear Winnie’
Aquest estiu el festival Grec serà més divers i expandit que mai. Quaranta espais de Barcelona acolliran un centenar de propostes i 49 coproduccions, sis d’elles internacionals. Francesc Cassadesús, director de la mostra, acaba la seva volta al món a l’Àfrica. El continent estarà representat no només per alguns dels seus coreògrafs, autors teatrals, companyies de circ i músics, sinó també per aquells que han arrelat al nostre país, els descendents del qual no solem veure en escena. «Serà un Grec optimista, potent i ambiciós», ha assenyalat Casadesús, que continuarà al capdavant de la cita fins al 2023. En aquesta 45a edició el Grec compta amb un pressupost de 3,3 milions d’euros, el mateix de l’any anterior, dels quals 900.000 euros es destinaran a coproduccions per recolzar els artistes locals.
‘Carrer Robadors’, un muntatge basat en la novel·la homònima de Mathias Enard que viatja del Magrib a Barcelona, protagonitzat per joves afrodescendents i dirigit per Julio Manrique, obrirà oficialment el festival d’estiu de Barcelona al Teatre Grec de Montjuïc el 27 de juny, si bé a partir del 10 de juny ja es començarà a desplegar l’oferta. La cita abaixarà el teló el 31 de juliol amb un concert de Love of Lesbian. Aquí teniu una selecció de 10 propostes escèniques imprescindibles per no fallar a l’oceànic Grec 2021.
’Heisenberg’
Relacions inesperades, societat i física quàntica s’uneixen en aquesta història del premiat dramaturg britànic Simon Stephens que arriba a la Beckett interpretada per Sílvia Bel i Pep Cruz. Josep Maria Mestres dirigeix aquesta curiosa obra on dos personatges que coincideixen en una estació poden posar en pràctica el principi de la incertesa formulat per Werner Heisenberg. Això, sempre que la por i l’ansietat no s’hi interposin. Sala Beckett, del 30 de juny a l’1 d’agost.
’Tempest Project’
És l’últim projecte del mestre Peter Brook, que busseja per tercera vegada en ‘La tempesta’ de William Shakespeare buscant les ressonàncies que comparteixen aquesta obra del bard i altres de l’autor com ‘Hamlet’ i ‘Otel·lo’. Brook i Marie-Hélène Estienne adapten i revisen l’obra posant el focus en el tema de la llibertat –individual, social i política-, que travessa tot el text. Una llibertat més necessària que mai després d’una pandèmia que ha restringit els moviments i modificat la manera de relacionar-nos. Teatre Lliure, del 2 al 4 de juliol.
’Pedro Páramo’
Vicky Peña i Pablo Derqui protagonitzen tots els personatges de la novel·la; tot un ‘tour de force’ en aquesta singular adaptació de Pau Miró de la joia literària de Juan Rulfo centrada en el poder i la corrupció en una petita comunitat de Mèxic. El veterà director Mario Gas treu el màxim partit dels intèrprets, acompanyats per una escenografia que, amb molt pocs elements, ajuda l’espectador a viatjar a un lloc tan llunyà com reconeixible, ple d’ecos i fantasmes. Teatre Romea. De l’1 de juliol al 8 d’agost.

’FAM’
Les Impuxibles estrenen a Barcelona la seva última proposta fruit d’aquesta fusió de dansa, text i música que les caracteritza. La compositora Clara Peya i la seva germana Ariadna, coreògrafa i ballarina, se submergeixen en la relació de les dones amb el seu cos. És un cant a la diversitat i a la llibertat realitzat a partir d’una anàlisi a consciència de les sis protagonistes: Helena Gispert, Kathy Sey, Laia Manzanares, Laila White, Ariadna Peya i Clara Peya. Inspirada reflexió sobre la vida lluny de tabús, plena de veritat. Mercat de les Flors. del 7 al 9 de juliol.

’Dear Winnie’
Homenatge a les dones africanes, autèntic motor invisible del continent. Nou actrius amb arrels a Sud-àfrica, Camerun, Ghana, Cabo Verde, Surinam i les illes del Carib connecten amb la que va ser dona de Nelson Mandela i pregunten: ¿Com és ser dona, activista i negra? ¿Quan et rebel·les i agafes el lloc que et correspon? El director Junior Mthombeni recupera la figura de Winnie com a exemple de compromís i resistència en un muntatge teatral on la música també juga un paper important. Teatre Lliure, 14 i 15 de juliol.

’La casa de los espíritus’
La versió teatral que Carme Portaceli (direcció) i Anna Maria Ricart (adaptació) han realitzat de la famosa novel·la d’Isabel Allende trasllada a les taules la història de quatre generacions d’una família xilena, des de finals del segle XIX fins a ben entrada l’arribada de Salvador Allende al poder. El seu mandat va acabar de manera brutal després del cop d’Estat de l’Exèrcit, liderat per Augusto Pinochet. Una proposta que capta tota la màgia i la força de l’original, interpretada per un sòlid elenc que ha rebut l’aplaudiment unànime de crítica i públic. Teatre Grec, 18 i 19 de juliol.
’Samsó’
El director sud-africà Brett Bailey reinterpreta la història de Samsó i Dalila en clau actual. Humiliació, romànica, traïció, venjança i violència marquen aquest muntatge de teatre i música amb caires operístics. El muntatge imagina Samsó a la Sud-àfrica actual, en un món marcat per l’avarícia d’uns i la marginació dels altres. ’Samsó’, en anglès amb subtítols en català, barreja imatges violentes i poètiques en una proposta que no deixarà indiferent. Teatre Lliure, 18 i 19 de juliol.

’Wakatt’
¿És ‘natural’ que no ens agradi el que no coneixem? ¿Està en la naturalesa de les persones portar una violència latent al seu interior? ¿I d’on ve aquest dolor que els fa encongir-se sobre si mateixos? Això es pregunta el coreògraf Serge Aimé Coulibaly, originari de Burkina Faso i establert a Brussel·les, un crac de la dansa contemporània que ha col·laborat amb Alain Platel i Sidi Larbi Cherkaoui, entre d’altres. Potent creació entorn de la por regnant en la societat i l’auge dels nacionalismes i populismes amb música en directe de Magic Malik. Teatre Grec, 22 i 23 de juliol.

’Liebestod’
Notícies relacionadesDesprés del seu èxit a l’última edició del festival, Angélica Liddell, premiada creadora de Figueres, torna al Grec amb la seva última proposta amb ànim de consolidar la seva relació amb Barcelona. ’Liebestod’ vincula els orígens de la tragèdia amb la tauromàquia. La vida del matador més popular, Juan Belmonte, inspira aquesta nova creació amb reflexions i quadros metafísics. Amor i mort marquen una proposta que aprofundeix en el món de les emocions, de la passió i del destí. Teatre Lliure, del 23 al 26 de juliol.
’À un endroit du début’
La senegalesa Germaine Acogny, fundadora de la Danse des Sables i que aquest any ha rebut el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia per la seva carrera, protagonitza aquesta peça concebuda pel director Mikaël Serre com una fusió entre el personal i íntim amb el cultural. Una peça on la dansa contemporània i la llegenda viva d’una de les seves màximes exponents es fusiona amb l’art visual i la tragèdia grega. Mercat de les flors. 28 i 29 de juliol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- TELEVISIÓ I MAS ¿Substitut? El pitjor possible
- Barcelona, protagonista La Central obre la seva nova llibreria a Consell de Cent
- Mundial de MotoGP Marc Márquez aconsegueix que els rivals el vegin imbatible
- La ronda francesa Sense Juan Ayuso no hi ha paradís al Tour
- Waterpolo Espanya s’ensorra davant Hongria i lluitarà pel bronze contra els EUA