Ha mort als 89 anys

Nawal El Saadawi: l’escriptora feminista en 4 claus

  • La destacada escriptora feminista va viure molt lligada a l’activisme polític i feminista tant a Egipte com a l’exili

2
Es llegeix en minuts

La destacada feminista i escriptora egípcia Nawal El Saadawi, una de les veus més prominents del feminisime de l’últim mig segle al món àrab, ha mort dissabte als 89 anys d’edat al Caire després d’un problema de salut no especificat. Repassem la seva figura en cinc claus:

Origen acomodat i inici precoç

El Saadawi va néixer el 1931 al si d’una benestant família a la petita localitat de Kafr Tahla, al dDelta del Nil, on va començar a desenvolupar el seu pensament i va escriure els seus primers textos feministes al veure la discriminació entre alumnes dels diferents sexes en la seva escola.

Segons explica en la seva biografia, va començar a escriure amb 13 anys en un diari que guardava sota el llit i des d’aleshores no va abandonar la ploma. Ni el seu empresonament en la dècada dels 80 ni el seu exili forçat des dels 90 fins a principis del segle XXI la van fer desistir.

Una carrera en la medicina

Graduada en Medicina en la dècada de 1950, Al Saadawi va treballar com a metge al seu poble, on va ser testimoni del sofriment de les nenes per la tan estesa mutilació genital, per la qual cosa gran part de la seva carrera la va dedicar a ajudar víctimes d’aquesta pràctica en zones rurals d’Egipte. Es va especialitzar en psiquiatria i va arribar a ser directora general d’aquest departament en el Ministeri de Salut egipci, des d’on va fundar la revista «La Salut».

La seva obra, censurada

El seu primer llibre, titulat ‘La dona i el sexe’ (1972), va ser una de les seves obres més controvertides, en la qual va abordar la «por» de la societat cap al cos de les dones i l’intent continu de controlar-lo sota pretextos religiosos o polítics.

Aquesta obra va ser censurada a Egipte i Al Saadawi va ser acomiadada de la seva feina i l’Associació de Cultura Sanitària que va fundar va ser clausurada: «Tot això per atrevir-me a escriure sobre les desgràcies privades i públiques, corporals i intel·lectuals de les dones», segons relata en un dels seus llibres.

El 1981 va ser empresonada i acusada de «crims contra l’Estat», després de criticar el règim de l’expresident Anwar al-Sadat i el sistema capitalista. Entre reixes va escriure la seva novel·la mes destacada; ‘La caída del Imán’, en què denunciava com els homes utilitzen la religió, la política i la moral per controlar les dones. En el dia d’avui continua prohibida a Egipte.

Moltes de les seves obres han sigut traduïdes a diversos idiomes i adaptades en pel·lícules o obres de teatre a França, el Regne Unit, Holanda, Austràlia, Itàlia, Noruega o el Senegal.

Exili i tornada a Egipte

Notícies relacionades

Al Saadawi va haver d’abandonar Egipte als anys 90 després de rebre amenaces de mort de grups islamistes i es va instal·lar als Estats Units, on va impartir classes en universitats i va crear l’assignatura Creativitat i Rebel·lia.

Va tornar a Egipte poc abans que esclatés la revolució que el 2011 va enderrocar l’exdictador Hosni Mubarak i va participar en les protestes prodemocràcia, i en els últims anys es va dedicar a continuar difonent el seu pensament.