Un any de pandèmia

Els artistes francesos okupen teatres i exigeixen la seva reobertura

La protesta a l’Odéon de París s’ha estès en altres sales del país veí on els intèrprets clamen per la tornada d’espectacles en viu

1
Es llegeix en minuts

El moviment d’ocupació d’espais culturals tancats a França per la pandèmia de la Covid-19 iniciat a l’Odèon de París ja afecta actualment una desena de teatres, coliseus d’òpera i escenaris musicals de tot el país. «Compartim un objectiu comú: que les actuacions en viu tornin al més aviat possible», ha declarat aquest divendres a Lille David Bobée, director del Théâtre du Nord, a través d’un comunicat. Unes vint persones, majoritàriament membres del Sindicat Francès d’Artistes Intèrprets o d’InterLuttants du Nord, van ocupar el local. «No podem exercir el nostre treball», van denunciar els manifestants en un text distribuït per InterLuttants.

La setmana passada, l’ocupació del Théâtre de l’Odéon de París va desencadenar un moviment que es va estendre al Théâtre de la Colline de París, el Théâtre National de Strasbourg, el Théâtre Graslin de Nantes i el Théâtre de la Cité a Tolosa. S’estan portant a terme accions similars, en particular a Niort, Pau, Châteauroux i Besançon.

Dimecres, la ministra de Cultura, Roselyne Bachelot, havia considerat «innecessàries» i «perilloses» aquestes okupacions. Dijous, el govern va destinar 20 milions d’euros addicionals en suport al món de la cultura.

Volen treballar, no almoina

Notícies relacionades

«Ens donen almoina com si fóssim captaires», va dir Cécile Apsara, de 60 anys, professora de flamenc, membre del CGT Spectacle a Rennes. Ella va ser una de les trenta persones que van agafar el sac de dormir per okupar el teatre de l’òpera de la ciutat. A les portes de Lió, a Villeurbanne, un centenar d’intermitents ocupen el Teatre Popular Nacional (TNP), segons un portaveu de la institució. A Saint-Etienne també s’han mobilitzat els artistes. «El nostre últim concert amb l’aforament normal, 1.200 seients, va tenir lloc fa un any», va lamentar Thierry Pilat, director de la sala de músiques actuals ‘La FIL’, okupada per tercer dia consecutiu.

A Llemotges també hi va haver moviments semblants en què els artistes i treballadors del món de l’espectacle van exigir «no només la reobertura dels espais culturals, sinó la cancel·lació de la reforma del subsidi d’atur, que és mortal», ha dit a AFP Renaud Frugier, portaveu d’una coordinadora d’artistes intermitents i precaris de l’àrea del Limousin. L’ocupació «durarà fins que hi hagi una resposta satisfactòria de Jean Castex», va afegir en al·lusió al primer ministre.