Premis Goya 2021

Goya a Millor Fotografia per a la boliviana Daniela Cajías per «Las niñas»

Goya a Millor Fotografia per a la boliviana Daniela Cajías per «Las niñas»
1
Es llegeix en minuts

Daniela Cajías (Bolívia, 1981) ha aconseguit aquesta nit el seu primer Goya pel seu treball a «Las niñas», que s’alça com a Millor Direcció de Fotografia davant Sergi Vilanova, que competia per «Adú»; Javier Agirre, per «Aquelarre», i Ángel Amorós, per «Black Beach».

Cajías, l’única dona a la final per aquest guardó, ha donat les gràcies a l’equip de la pel·lícula, i ho ha fet des de casa seva entre els crits de la seva família.

A més, ha agraït que «confiessin» en ella, mentre enviava petons a l’Acadèmia, al recollir virtualment el seu guardó a la primera gala mixta dels Goya que es realitza al Teatre Soho CaixaBank de Màlaga, amb la intervenció en diferit dels premiats.

A «Las niñas», Cajías ha escollit la il·luminació menys invasiva possible per donar a «las niñas» una total llibertat, explicava la premiada a Efe.

Així, va utilitzar sempre que va poder llum natural i il·luminació des de fora, «mirant de crear intimitat amb elles», basat tot això en «una profunda observació de les petites coses, que creu que és el valor més gran de la pel·lícula, que «s’enfoca en coses petites que potser no veiem sempre al cine».

Notícies relacionades

La cineasta va créixer entre càmeres, objectius i un laboratori de revelatge que tenia el seu pare a casa; amb aquests antecedent, va iniciar els seus estudis de fotografia a Buenos Aires (Argentina) on va descobrir les possibilitats expressives i narratives de la imatge al cine.

«Las niñas» el debut com a directora de fotografia de l’encara de trenta anys Cajías –fins al setembre no complirà els 40-, «mare, migrant i directora de foto», segons l’ordre en què ella mateixa es defineix.