CRÍTICA DE LLIBRES

‘Catedrales’ o la incorruptibilitat del cos femení

Claudia Piñeiro construeix una novel·la coral sobre l’avortament i la religió com a temes centrals

‘Catedrales’ o la incorruptibilitat del cos femení
1
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

En la vetlla de l’Ana, la Lía confessa que no creu en Déu. El cadàver de la seva germana ha aparegut esquarterat i cremat en un terreny erm. Aquest cop esdevé una incomoditat que la porta a adonar-se que fa temps que ha perdut la fe. Pot ser que en una altra família aquesta dada fos anecdòtica, però no en la de l’Ana i la Lía. Trenta anys després es continuarà sense conèixer el responsable d’aquest crim. El cas s’ha refredat massa. Però tot canvia en el moment que el pare és sentenciat per un càncer terminal. I decideix que no vol anar-se’n sense saber qui va ser el culpable de la mort de la seva filla.

Malgrat el que pugui suggerir aquest plantejament no és un procedimental clàssic amb investigació policial. ‘Catedrales’ és una novel·la negra coral, narrada a set veus, que reflexiona sobre la religió, la lleialtat, els prejudicis de classe i les relacions familiars. I l’avortament, paraula prohibida fins no fa gaire a l’Argentina, tema recurrent de l’escriptora.

‘Catedrales’ és una de les novel·les més crues i precises de Claudia Piñeiro. Valenta i descarnada. Potser el més destacable sigui aquest enfocament a través de set mirades amb un estil i una personalitat pròpies, però sense perdre el segell de l’autora. En especial la de la Marcela, una dona la memòria recent de la qual s’esborra a cada instant amb el consegüent problema de construir-se i fins i tot comunicar-se. Piñeiro converteix en fàcil el difícil, i construeix un text amb una senzillesa molt depurada. Amb una trama que no per presumible deixa de commoure. Potser perquè la hipocresia i la crueltat humanes no deixen de sorprendre’ns.

 

 

‘Catedrales’

Autora:  Claudia Piñeiro

Editorial:  Alfaguara

  334 pàgines. 18,90 euros

Notícies relacionades