Local clau

L’Heliogàbal desafia la pandèmia i torna a la música en directe

  • El bar de Gràcia reobre amb concerts vermut d’artistes com David Carabén i Joan Colomo 

  • L’‘Hèlio’ també impulsa monogràfics mensuals de discogràfiques que s’expandiran per altres locals del barri

L’Heliogàbal desafia la pandèmia i torna a la música en directe
3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

En un moment crític i de màxima incertesa per al circuit musical, amb la majoria dels petits locals tancats i uns quants funcionant per amor a l’art i amb aforaments microscòpics, el bar Heliogàbal, emblema del teixit musical de proximitat, reobrirà la setmana vinent esplèndidament. Bé, tan esplèndidament com signifiqui reobrir un local que, ara mateix, només pot programar actuacions per a una vintena d’espectadors. El primer dissabte de març, David Carabén, un dels músics que més han reivindicat la necessitat de petits escenaris com el de Gràcia, inaugurarà un cicle de concerts en horari de vermut que es prolongarà cada cap de setmana de març.

Encara falten alguns noms per sumar al cartell, però ja hi ha confirmades cinc actuacions més: les de Jonás de Murias (dia 13), Lluís Cabot (dia 14), Joan Colomo (dia 20), Anaïs Vila (dia 21) i Esperit! (dia 28). Tots els artistes oferiran dos concerts al migdia (a les 13 i a les 14.30 hores), de manera que 40 persones podran disfrutar d’aquests concerts de petit i molt íntim format. El cicle confirma, d’entrada, que el local de Gràcia es resisteix a desaparèixer. Durant els accidentats fastos del 25è aniversari de l’Heliogàbal, amb algun concert cancel·lat i d’altres reprogramats a causa de les restriccions sanitàries, el seu màxim responsable, Albert Pijuan, va anunciar que el bar estava a la corda fluixa. No obstant, tot apunta que el seu renaixement està en marxa.

Aquest cicle de concerts vermut de dissabtes i diumenges tindrà continuïtat els mesos d’abril i maig. Això és possible, més enllà dels patrocinis privats, gràcies a uns ajuts que va anunciar el Departament de Cultura de la Generalitat al desembre per a locals que vulguin programar música en viu en temps de pandèmia; subvencions d’un mínim de 600 euros que permeten fer viables econòmicament uns concerts que, d’una altra manera, serien deficitaris a causa de les restriccions d’aforament. És la solució que ha trobat el local de Gràcia per oferir actuacions amb la seva llicència de cafeteria i complint les actuals restriccions horàries. Les entrades sortiran a la venda aquest dijous.

El mes de Las Pibas

Però el cop d’efecte de l’‘Hèlio’ en aquests temps de fatalitat no es queda aquí. El bar inicia també la setmana vinent un nou cicle de concerts anomenat Segells Residents. Es tracta de monogràfics mensuals dedicats a petites discogràfiques o col·lectius independents que presentaran artistes del seu catàleg i veus afins. Inaugurarà el cicle Las Pibas Producen, associació cultural feminista que, coincidint amb els actes del Dia de la Dona Treballadora, programarà cinc actuacions al març. Tres se celebraran al mateix Heliogàbal. Són les de la rapera Elane (dia 9), el col·lectiu de rimadores Clikapika (dia 16) i la cantant Magalí Sare i la violoncel·lista Marta Roma (dia 23).

Notícies relacionades

El cicle Segells Residents té la particularitat que, tot i que estigui impulsat des de l’Heliogàbal, no es queda a les seves quatre parets. Algunes de les actuacions se celebraran en altres locals del barri de Gràcia. És el cas del quartet de rap-metall, funk-rock i rumba Ketekalles, que actuarà el diumenge 7 de març al Centre Artesà Tradicionàrius, i d’una sessió de rap de micro obert que se celebrarà al pati de l’espai Experiment Amb L’Art, al carrer de Torrijos. La discogràfica protagonista dels concerts del mes d’abril serà Gandula i la intenció és expandir el cicle per més locals de Gràcia.

El projecte, a llarg termini, permetrà que a finals del 2021 hagin presentat el seu catàleg mitjana dotzena de col·lectius i segells i que diverses desenes d’artistes hagin avivat amb la seva música el nombrós teixit de petits locals del barri, un teixit pràcticament mut des que va arribar la pandèmia fa gairebé un any. Res d’això implica que la situació econòmica de l’‘Hèlio’ hagi millorat. El bar segueix amb el seu deute de 250.000 euros. Reobrir de cara a la primavera és una manera de garantir que la xifra no continuï augmentant. I mentrestant, les obres que permetrien obrir una sala annexa amb més aforament segueixen sense data d’inici.

Temes:

Música