Precedents del cas Hasél

Def Con Dos, S.A. i Valtònyc: músics als tribunals

Lletres de cançons i tuits han motivat denúncies i condemnes de presó, avivant la discussió entorn de la llibertat d’expressió

30196000 59

30196000 59 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El franquisme va censurar cantautors i veus díscoles, va practicar detencions i va causar exilis, però per veure sentències de presó dispensades a cantants, com la de Hasél, ha calgut esperar fins a l’actualitat. Altres artistes han sigut portats als tribunals pel contingut de les seves cançons o les seves expressions públiques.

Soziedad Alkohólika (S.A.)

El grup de Vitòria de rock metaler va ser denunciat el 2004 per l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que el va acusar de practicar l’enaltiment del terrorisme en cançons com ‘Explota, zerdo’ (dedicada a un delator policial) i ‘Síndrome del norte’ (dirigida als agents destinats al País Basc: “¡tú, tío, ten cuidado! / No hagas gestos raros / Mira que saco el ‘fusko’ / i te vuelo el cráneo»). El jutge Baltasar Garzón va arxivar les diligències, l’AVT va presentar un altre recurs, i el 2006 el grup, que va declarar no recolzar ETA i que va assenyalar que les seves lletres eren «dures» perquè «la societat en què vivim és dura», va ser jutjat i absolt.

César Strawberry (Def Con Dos)

Al cantant del grup rap-metal Def Con Dos no li van portar problemes les seves lletres, sinó els seus tuits. Detingut el 2015 en el marc de l’‘Operació Aranya III’, desplegada per la Guàrdia Civil per perseguir l’enaltiment del terrorisme a les xarxes socials, Strawberry va afrontar el judici amb el suport dels seus seguidors, que van reunir els 10.000 euros de les despeses de defensa a través d’una campanya de micromecenatge.

Els tuits llançaven missatges com «El feixisme sense complexos d’Esperanza Aguirre em fa enyorar fins i tot els GRAPO», «A Ortega Lara caldria segrestar-lo ara» o «Quants haurien de seguir el vol de Carrero Blanco». Condemnat a un any de presó, va acabar sent absolt el 2020. L’Audiència Nacional va remarcar la «ironia» i el «sarcasme» dels tuits, així com el «to crític amb la realitat social i política». El procés va inspirar Def Con Dos en un àlbum, ‘#trending_distopic’ (2017), en defensa de la llibertat d’expressió.

Valtònyc

El mallorquí Josep Miquel Arenas, el raper Valtònyc, va ser detingut el 2012 per la Policia Nacional per enaltiment del terrorisme, apologia de l’odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la corona. Ho va denunciar Jorge Campos, president de la Fundación Nacional Círculo Balear, a qui anava dedicada la cançó ‘Circo balear’, amb frases com «Jorge Campos mereix una bomba de destrucció nuclear».

Una altra composició, ‘El rei borbó’, deia: «El rei borbó i les seves mogudes / no sé si caçava elefants o anava de putes / són coses que no es poden explicar, com que per fer diana ‘empleava’ el seu germà». Es preguntava «per què no se fractura es cap i no la cadera?» i augurava: «un dia ocuparem Marivent amb un ‘kalàixnikov’«. A ‘Espanya 0 goma 2’ recitava: «Sofia en una moneda, però afusellada» (al costat del so de la metralleta disparant) i, respecte a la democràcia espanyola, «a veure si ETA posa una bomba i explota».

Va ser condemnat a tres anys i mig de presó per l’Audiència Nacional el febrer del 2017, sentència ratificada un any després. El maig del 2018 va marxar a viure a Bèlgica, on continua, defensat per l’advocat Gonzalo Boye, que també assisteix l’expresident Carles Puigdemont.

Notícies relacionades