La sortida de la UE

El Brexit priva els músics britànics de la lliure circulació

  • Estrelles com Dua Lipa i Thom Yorke critiquen el govern britànic per la falta d’acord amb Brussel·les

zentauroepp42250826 corrects spelling to dua lipa  dua lipa performs at the brit191205233740

zentauroepp42250826 corrects spelling to dua lipa dua lipa performs at the brit191205233740 / Joel C Ryan

1
Es llegeix en minuts

A causa del Brexit, els músics britànics ja no poden moure’s lliurement entre el Regne Unit i la Unió Europea per a les seves gires per falta d’acord entre Londres i Brussel·les, cosa que ha provocat protestes d’estrelles com Dua Lipa i Thom Yorke. El cantant de Radiohead ha qualificat de «tou» el govern de Boris Johnson, i Tim Burgess, líder del grup indie The Charlatans, ha acusat l’executiu de «tractar els artistes amb [...] menyspreu».

Però el govern britànic ha assegurat aquest dilluns que va proposar a la UE «un ambiciós acord sobre viatges de negocis temporals que hauria cobert els músics». I «la UE s’hi va negar», ha precisat un portaveu del primer ministre. Segons el diari ‘The Independent’, que citava una font europea a Brussel·les, va ser el Regne Unit el que va rebutjar una proposta estàndard de la UE, que concedia una exempció de visat de tres mesos per a artistes i creadors, a la recerca de millors condicions que no va obtenir. 

Així, a fi de la lliure circulació entre el continent i el Regne Unit des de l’1 de gener, tots els músics han d’obtenir ara visats individuals abans de viatjar a qualsevol país de la UE, i a tots ells en cas d’una gira continental, fet que comporta costos addicionals en temps i diners.

Notícies relacionades

Una petició al Govern i al Parlament que demana l’exempció de visat per als professionals de la música i altres artistes va recollir més de 247.000 firmes. Diverses estrelles, entre les quals Louis Tomlinson, de One Direction; Thom Yorke, de Radiohead, i Dua Lipa, han demanat als seus fans que hi donin suport. 

La indústria musical britànica ja està devastada per la pandèmia de Covid-19 i les noves restriccions contra el coronavirus han postergat sense data la perspectiva d’un retorn a les sales de concerts, les gires i els festivals.

Temes:

Brexit Música