Mor l’escriptor i advocat Josep Maria Loperena
Va protagonitzar una polèmica amb Pilar Rahola, a qui va acusar de plagiar el «seu» personatge de Bertrand Hilda de la novel·la ‘L’espia del violí’

L’escriptor, advocat i director escènic Josep Maria Loperena ha mort aquest divendres de matinada als 82 anys. Nascut a Alguaire (Segrià) el 1938, va estudiar Filosofia i Lletres i Dret a la Universitat de Barcelona i va ser director de teatre en les dècades dels 60 i 70. A finals dels 70 va deixar la direcció teatral i es va dedicar de ple a l’advocacia. Va col·laborar en diversos mitjans de comunicació, entre els quals EL PERIÓDICO, i va publicar llibres de dret i assajos sobre teatre. La seva obra més recent és la novel·la ‘L’espia del violí’ (Efadós), que va coincidir amb la publicació de ‘L’espia del Ritz’ (Columna) de Pilar Rahola. Les dues obres utilitzaven el personatge de Bernard Hilda i això va donar peu a una polèmica entre Loperena i Rahola. El primer va acabar interposant una querella criminal per plagi contra la segona.
La querella de Loperena contra Columna, contra Rahola i contra el periodista Jordi Finestres –responsable del reportatge sobre Bernard Hilda que ‘Sàpiens’ va publicar el 2003– argumentava que Rahola s’havia apropiat del «seu» Bernard Hilda, un violinista real que va treballar a l’Hotel Ritz de Barcelona durant els anys 40 i que Loperena va ficcionar a la seva novel·la com a espia, malgrat que assegurava que «mai» havia sigut espia. Per contra, Rahola afirmava que el protagonista de la seva novel·la s’inspirava en les informacions publicades sobre el personatge real.
El debat de fons era en el paper que va tenir el personatge real de Bernard Hilda. Per Loperena, tot l’inclòs a la seva novel·la, ‘L’espia del violí’, era rigorós, a excepció del fet que Hilda fos espia del MI6, que va ser, deia, «una invenció literària» pròpia. Per la seva banda, Rahola defensava que Hilda era espia, tot i que «mai va tenir cap missió a Barcelona i no va treballar per al MI6». La periodista assegurava que tot el material de la seva novel·la es va inspirar en el reportatge de ‘Sàpiens’ publicat el 2003 per Jordi Finestres i que va incloure referències com un article de Joan de Sagarra a ‘El País’ i l’entrevista que Víctor Amela va fer al violinista el 2003. En l’obra de Rahola, Hilda és el protagonista, mentre que en la de Loperena el violinista és un personatge secundari.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí
- Negociació PSOE-Junts El Consell de la UE tornarà a debatre sobre l’oficialitat del català el 27 de maig
- Sector bancari Carta conjunta de l'empresariat català a Sánchez contra l'opa
- Tribunals Catalunya comptarà amb 60 jutges més en els pròxims tres anys
- FUTBOL Fumata blanca rumb al Reial Madrid: Xabi Alonso anuncia als seus jugadors que se’n va del Leverkusen