Propostes de regal i lectura

12 llibres recomanats de literatura catalana per a aquest Nadal

Novel·les de Francesc Serés, Marta Orriols i Eva Baltasar destaquen entre els llibres recomanats per llegir i regalar aquestes festes

12 llibres recomanats de literatura catalana per a aquest Nadal
4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vet aquí 10 propostes de llibres de la recent collita de les lletres catalanes per a aquest Nadal:

LA CASA DE FOC. Francesc Serés. Proa. 20,90 €. Amb aquesta novel·la,flamant II Premi Proa, Serésdescobreix al lector la poc coneguda vall del Ser, a la Garrotxa profunda, on ell mateix ha viscut diversos anys. D’aquesta realitat sorgeixen personatges com un professor nouvingut a la zona el 2007, en plena crisi, que es relacionarà amb la família d’un respectat saurí, Jordi de cal Sol, un avi amb la saviesa per trobar aigua.

IGNOT. Manuel Baixauli.Periscopi. 18 €. Guanyadora delPremi Llibreter, la novel·la de l’autor de ‘L’home manuscrit’ revela un món insòlit de creadors fracassats i genis solitaris per descobrir en una atmosfera onírica, inquietant i desconcertant en la qual Baixauli se sent reconfortat. Una ficció metaliterària que reflexiona sobre egos i vanitats i treu punta al món editorial. 

TIRANT LO BLANC. Joanot Martorell.Proa. 24,90 €. El gran llibre de cavalleries, elogiat per Cervantes a ‘El Quixot’, té «sexe, drogues i rock&roll perquè té Eros, Tànatos i és literatura», recorda el lingüistaMàrius Serra, autor d’aquesta versió completa en català actualdel clàssic medieval. Un altre plus: ofereix una innovadora proposta de quatre itineraris de lectura, un com a aperitiu, un altre d’essencial, un pels episodis amorosos i un altre pels bèl·lics.  

GERMANES / HERMANAS. Imma Monsó / Ignasi Font.Univers / Catedral. 18 €. La Rita lamenta haver acceptat, com cada any, organitzar el sopar de Nadal, en el qual no falta l’omnipresent Gendre (que sorprendrà tots), la Germana, els nens i Palmira, que durant anys va treballar, per a la família. L’autora de ‘La dona veloç’ torna amb un relat emmarcat en aquestes festes, i il·lustrat per Ignasi Font, en una nova línia de l’editorial que tindrà continuïtat.

EL CÀSTIG. Guillem Sala. L’Altra Editorial. 18 €. La Sandra, una professora d’institut del barri de Sant Andreu, a Barcelona, arrossega una història difícil amb la seva família i una relació que no acaba de funcionar. A l’instant que se sent atreta per un col·lega, s’obsessiona amb un dels seus alumnes, Izan, que necessita la seva ajuda. És la nova trama, plena de culpes, de l’autor de ‘La fuga de l’home cranc’.

DOLÇA INTRODUCCIÓ AL CAOS / DULCE INTRODUCCIÓN AL CAOS. Marta Orriols.Periscopi / Lumen. 17,50 / 17,90 €. Una reflexió de l’autora d’‘Aprendre a parlar amb les plantes’ sobre l’avortament voluntari i la maternitat, o la no-maternitat, vehiculada pel dilema d’una parella que s’enfronta a un embaràs no desitjat. La culpa, les contradiccions i els sentiments posen en perill els protagonistes. 

L’ESTIUEJANT / TOT EL QUE HI VEIG. Josep M. Fonalleras. Edicions Vitel·la / L’Avenç. 18,50 / 12 €. Escenes viscudes i observades, moments fulgurants, feliços i tristos, recorren els versos de ‘L’estiujant’, primer llibre de poesia de l’escriptor i articulista d’EL PERIÓDICO, que compta amb il·lustracions de Leonard Beard. I també amb dibuixos, en aquest cas de Marc Vicens, és una altra novetat de Fonalleras, ‘Tot el que hi veig’, on comparteix una mirada personal davant algunes obres d’art.  

EL RAI DELS INNOCENTS. Quim Español.Edicions de 1984. 18 €. Després de ‘Francesca’, el poeta de Girona torna a la novel·la amb un retrat psicològic de l’innocent recull de situacions que el mateix autor ha viscut com a professor. El David és un adolescent que intenta sobreviure en una escola d’éssers marginals on les drogues, el racisme, el masclisme i el xoc de religions estan a l’ordre del dia.  

OBRA COMPLETA. TEATRE I POESIA. Joan Maragall. Edicions 62. 45 €. Més de mig segle després de l’edició de Selecta, amb aquest volum, en versió crítica d’Ignasi Moreta i Lluís Quintana, arriba la recuperació de l’Obra Completa de l’autor català, de mans d’un grup d’especialistes de l’Arxiu Maragall, que impulsa el projecte. Aquest primer títol reuneix tota la seva poesia i teatre, amb notes que relacionen les peces amb la vida de l’autor i ajuden a entendre-les millor.

BOULDER / BOULDER. Eva Baltasar.Club Editor / Literatura Random House. 16,90 €. Segona entrega del tríptic que Baltasar va iniciar amb‘Permagel’i on torna a indagar en la solitud. La novel·la aborda el tema de la maternitat en una parella de dones. Una vol ser mare, l’altra cedeix als desitjos de la seva companya per amor però acaba veient el nounat com un obstacle en la seva relació.

Notícies relacionades

PARI DE RATES. Joan Barceló.Comanegra. 18 €. Recuperació d’una de les obres més radicals i autobiogràfiques de Barceló, mort el 1980, als 24 anys. Una novel·la atípica, exemple de la contracultura catalana i un prodigi lingüístic que retrata una societat que acaba de sortir de la dictadura i on un jove rebel, de padrastre militar, acaba entre drogues i amors tòrrids.

SOMNIS DE VALPARAÍSO. Jaume Benavente.Bromera. 19,95 €. Vincles silenciosos, misteris, amors i venjances s’entrellacen a la ciutat xilena que dona títol a la novel·la, com teranyina en la qual s’enreda Enrique Giralt, d’origen català, a qui el seu pare va abandonar 25 anys enrere. L’obra ha guanyat el Premi València Alfons el Magnànim de narrativa.

Temes:

Llibres