fita en la música en 'streaming'

Bad Bunny, primer artista de parla hispana a regnar a Spotify

El porto-riqueny, amb tres discos en un any, és el més escoltat a la plataforma en àmbit global i a Espanya el 2020

Quatre artistes de Puerto Rico tornen a copar els cinc primers llocs del rànquing espanyol

zentauroepp56051861 icult201201141158

zentauroepp56051861 icult201201141158

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

Gran fita en la música en ‘streaming’ a tot el món. Per primera vegada, l’artista més escoltat durant un any a Spotify, la plataforma més popular, és un cantant de parla hispana. El responsable ha sigut el porto-riqueny Bad Bunny, que encapçala la clàssica llista de final d’any de la companyia, publicada enmig de la reclamació dels músics d’un repartiment més just dels seus ingressos. L’artista del moment acumula ja més de 8.300 milions d’escoltes aquest any a la plataforma, que compta amb 320 milions d’usuaris. Números recollits després de la publicació de fins a tres discos ‘YHLQMDLG’, ‘Las que no iban a salir’ (una col·lecció de cançons descartades publicades de manera conjunta durant la quarantena) i el recent ‘El último tour del mundo’

Així, el 2020 a Spotify canta en castellà, una cosa que en els últims anys tan sols havia passat puntualment en rànquings mensuals, però mai a final de curs. Aquest canvi d’ordre mundial per l’idioma, està acompanyat pel del ritme: el reggaeton també col·loca J Balvin en tercer lloc d’aquesta llista global. Els rapers Drake i Juice WRLD (mort el 2019) i l’oblidat pels Grammy The Weeknd completen el quintet del capdavant. En aquests llocs no apareix cap dona: Billie Eilish és la més escoltada en el ‘rànquing femení’ facilitat per la plataforma, seguida de Taylor Swift, Ariana Grande, Dua Lipa i Halsey.

Referent a Espanya, on fa gairebé una dècada que la música en castellà supera l’anglès, el panorama és molt clar. Els cinc primers llocs són per a artistes que van del trap llatí al reggaeton. I quatre d’ells, com ja va ocórrer l’any passat, d’un mateix país, Puerto Rico: Bad Bunny repeteix en el número u i, per darrere, hi ha Anuel AA, el colombià J Balvin, Ozuna i Myke Towers (el curs passat en el seu lloc hi havia Daddy Yankee). D’altra banda, l’artista espanyol més escoltat a Espanya és Omar Montes, amb la seva particular fusió de reggaeton, trap i flamenc. La catalana Aitana és la cantant més reproduïda en un any en què ha sigut nominada a Millor Àlbum Vocal Pop en els Grammy Llatins pel seu disc ‘Spoiler’.

El consum per cançons

Notícies relacionades

En un temps de ràpida caducitat de tot, les cançons, els ‘singles’, ja fa temps que s’han convertit en una recurrent unitat de consum. En aquest apartat, Spotify informa que la cançó més escoltada al món ha sigut ‘Blinding Lights’, del canadenc The Weeknd, un tema que, curiosament, va tenir una coreografia amb gran càrrega viral a la xarxa social TikTok. Suma més de 1.500 milions d’escoltes. La segueixen ‘Dance Monkey’, de Tones and I, i ‘The box’, de Roddy Rich. 

A Espanya en aquest apartat també es repeteix una tendència semblant a la de la llista d’artistes, tot i que amb canvis de noms. El reggaeton apoderat de Karol G i Nicki Minaj, ‘Tusa’, s’ha convertit en la més escoltada. La segueixen ‘Se iluminaba’, de Fred De Palma i Ana Mena; el remix de ‘La Jeepeta’, de Nio Garcia, Anuel AA, Myke Towers, Brray i Juanka; ‘Caramelo’, d’Ozuna, i ‘La Curiosidad’, de Jay Wheeler, DJ Nelson i Myke Towers. Per la seva part, Rosalía aquest any, en el qual tampoc ha publicat àlbum, no ha pogut col·locar cap dels ‘singles’ llançats durant el 2020 en aquesta llista, com sí que va fer el curs anterior amb ‘Con altura’ (al costat d’El Guincho i J Balvin).