Rosalía s'emporta tres Grammy Llatins en una altra nit sense justícia per al reggaeton

Natalia Lafourcade, Alejandro Sanz i Resident s'emporten els tres premis principals de la gala

Els sons urbans tornen a passar de puntetes després que els seus artistes partissin amb la majoria de nominacions

grammy-latinos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Aquesta vegada no va actuar, no va pujar a recollir cap premi i ni tan sols va aparèixer en pantalla durant les gairebé tres hores de gala televisada, però, a la seva conclusió, Rosalía liderava el palmarès dels Grammy Llatins amb la mexicana Natalia Lafourcade i el colombià Carlos Vives. Tots, amb tres guardons. Un any després que els grans premis de la música hispana als Estats Units es rendissin davant ‘El mal querer’, l’artista catalana va tornar a volar alt entre els pesos pesants de la indústria, en aquesta ocasió, per dues de les col·laboracions que ha emprès des d’aleshores amb el reggaetoner Ozuna i el raper Travis Scott. Una fórmula que li va servir per acostar-se a un públic més heterogeni i seguir en boca de tots sense un disc fresc al carrer des de fa dos anys. 

Rosalía va celebrar aquesta última ronda de reconeixements amb un vídeo penjat a les xarxes socials, on crida al vent els seus tres Grammy. L’artista fa diversos mesos que està a Miami, on està aprofitant la quarantena per treballar en la continuació d’‘El mal querer’. «Moltes, moltes, moltes gràcies Grammy Llatins. Tinc tantes ganes de portar nova música», va escriure per acompanyar el missatge.

L’espanyola es va emportar els guardons a la millor cançó urbana i actuació de fusió urbana per ‘Yo x ti, Tu x Mi’, el seu treball amb el porto-riqueny Ozuna. Va la terna amb el millor vídeo curt per ‘TKN’ (dirigit per Nicolás Méndez, de la productora catalana Canadá), la seva incursió reggaetonera en el món mafiós de l’omertà. Novament, mà a mà amb Travis, amb el qual ja va encapçalar les llistes fa un any amb ‘Highest in the room’. Els seus tres premis es van entregar abans que comencés la cerimònia televisada.

L’ombra allargada de Rosalía va restar brillantor a altres protagonistes de la nit. Començant pel reggaeton  i el trap, els dos gèneres menystinguts l’any passat, quan van quedar marginats de les grans categories malgrat ser la gasolina que manté viu el ‘boom’ de la música llatina als EUA. Després de les protestes de la passada edició, J. BalvinBad Bunny i Ozuna ocupaven aquesta vegada les nominacions. I si bé no hi va haver una redempció en tota regla, tots van rascar algun gramòfon.

Millor actuació de reggaeton per a Bad Bunny per ‘Yo perreo sola’, una categoria acabada d’estrenar aquest any, i àlbum de música urbana per a ‘Colores’, de J. Balvin, a més del doblet esmentat d’Ozuna amb Rosalía. En ordre d’importància, no obstant, tots es van quedar darrere de Resident, el nom de guerra de René Pérez Joglar, un altre dels clàssics del gènere, que es va emportar la cançó de l’any amb ‘René’, la seva punyent dissecció a cor obert de la solitud de la fama i la nostàlgia per la vida anònima que portava abans de sortir de Puerto Rico.

«L’art no es va fer per guanyar premis o establir rècords», va dir el que és l’artista més premiat als Grammy Llatins per la seva etapa a Calle 13. «L’art està fet per ser un reflex del que ens afecta, per ser lliures i dir el que sentim». 

Notícies relacionades

La gala es va celebrar a Miami, però aquesta vegada no hi va haver públic ni alfombra vermella per motiu de la pandèmia, que està en el seu pitjor moment als EUA. Per donar una mica de gràcia a la transmissió, hi va haver connexions amb Buenos Aires, Ciutat de Mèxic, Rio de Janeiro i Madrid, on va actuar José Luis Perales des d’una terrassa de la capital, interpretant ‘¿Y cómo es él?’ i ‘Te quiero’. També es va retre homenatge a Julio Iglesias, compartit per l’homenatge a Juan Luis Guerra i Roberto Carlos. No es va acabar aquí l’accent peninsular perquè Alejandro Sanz va tornar a emportar-se un altre dels plats forts dels Grammy Llatins, en aquesta ocasió, la millor gravació de l’any per ‘Contigo’.

La gran triomfadora de la nit va ser, no obstant, la mexicana Lafourcade, que es va emportar el disc de l’any per ‘Un canto a México. Vol. 1’, el seu vellutat tribut a la rica tradició musical del seu país.