RECONEIXEMENT

Guillem Clua, Premio Nacional de Teatro per 'Justícia'

«Aquest premi significa molt, a part de ser un honor és un oasi enmig d'un desert», afirma el dramaturg barceloní

zentauroepp22368441 clua201026154904

zentauroepp22368441 clua201026154904

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

Guillem Clua (Barcelona, 1973) ha sigut guardonat amb el Premio Nacional de Literatura Dramática 2020 per la seva obra ‘Justíciareconeixement que atorga el Ministeri de Cultura i Esport i que està dotat amb 20.000 euros. El jurat ha seleccionat aquesta obra en català, que es va muntar amb una producció del Teatre Nacional de Catalunya que no va poder acabar les funcions previstes a causa de la pandèmia al març, «per la seva ambició dramatúrgica i poètica». El jurat també ha destacat la riquesa dels «registres lingüístics utilitzats, així com la complexitat de la seva trama, que presenta un retrat intergeneracional molt esmolat de la burgesia barcelonina, des de la guerra civil fins als nostres dies.»

La profunditat dels personatges de ‘Justícia’, els nombrosos salts temporals i la utilització de la «ruptura del pacte de ficció mostren un domini de les estratègies metateatrals que mantenen el pols dramàtic resolent amb èxit les dificultats de la mateixa trama», ha ressenyat el jurat en una nota. «A veure si ara amb el premi ‘Justícia’, que no s’ha pogut reposar aquesta temporada, torna la següent i pot veure’s al Centro Dramático de Madrid, amb algunes funcions en català», ha afirmat l’autor, molt satisfet del guardó.

«Aquest premi significa molt, a part de ser un honor és un oasi al mig d’un desert», diu Clua, que acaba d’estrenar la segona part de ‘Smiley’ al teatre l’Aquitània de Barcelona.

Notícies relacionades

Clua està considerat com un dels autors contemporanis amb més projecció internacional. Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va iniciar la seva formació teatral a la London Guildhall University i està vinculat a l’Obrador de la Sala Beckett. Les seves obres més conegudes, ‘La pell en flames’, que s’adaptarà al cine, ‘Smiley’ i ‘L’oreneta’, han sigut traduïdes a nombrosos idiomes i s’han representat per tot el món.

Clua, que compta també amb una àmplia experiència com a guionista de cine i televisió, ha escrit a més grans drames èpics com ‘Invasión’; farses polítiques com ‘Al damunt dels nostres cants’, i sobre el canvi climàtic, ‘La terra promesa’. També ha realitzat musicals com ‘73 raons raons per deixar-te’ i ‘Killer’, i adaptacions de clàssics com la ‘Ilíada’.