GUARDÓ

Premio Nacional de Danza per a Jesús Carmona i Iratxe Ansa

El 'bailaor' i coreògraf català ha sigut distingit per «la seva personalitat i marcat caràcter com a intèrpret» i la ballarina basca per «brillar més enllà del seu treball purament físic»

zentauroepp55492619 danza201019154112

zentauroepp55492619 danza201019154112 / JESUS ROBISCO

2
Es llegeix en minuts

Jesús Carmona (Barcelona, 1985), en la modalitat de creació, i la ballarina basca Iratxe Ansa, en la d’interpretació, han obtingut els Premios Nacionales de Danza 2020. Aquests premis, que concedeix anualment el Ministeri de Cultura i Esport, estan dotats amb 30.000 euros cada un.

El jurat ha proposat la concessió d’aquest guardó al ‘bailaor’ i coreògraf Jesús Carmona (‘Impetu’s’, ‘Amator’ i ‘El salto’) «per la profunditat del seu treball creatiu en el qual la investigació arrenca del respecte a la tradició i innova amb destresa reflexiva convertint en material coreogràfic un ric repertori d’experiències». També ha destacat «la constant recerca de la seva essència creativa», així com «la seva personalitat i marcat caràcter com a intèrpret». Llicenciat en Dansa Espanyola i Flamenc per l’Institut del Teatre  i Dansa de Barcelona, Carmona es va formar amb Bárbara Kasprovich, Rodolfo Castellano, Ion Garnica i Carmen Huguet en dansa clàssica i després va rebre ensenyaments de flamenc amb Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Domingo Ortega, Manuela Carrasco i Ángel Rojas, entre altres il·lustres mestres. El 2006 va presentar el seu primer muntatge propi, ‘El silencio de la luna’. Un any més tard, es va incorporar al Ballet Nacional d’Espanya com a primer ballarí de la companyia, en la qual es va mantenir fins al 2010. I un any després, el 2011 presenta el seu segon espectacle propi, ‘Cuna negra & blanca’. Entre altres reconeixements ha obtingut el Premi Desplante al 52è Festival Internacional de Cant de les Mines de La Unión i el premi El Ojo Crítico de Dansa 2019.

Iratxe Ansa, Premio Nacional de Danza en interpretació.

Notícies relacionades

Per la seva part, Iratxe Ansa, les últimes obres de la qual són ‘Travellus’ i  ’Dog talks’, ha sigut reconeguda per «la seva dimensió com a intèrpret, que la fa brillar més enllà del seu treball purament físic» i «per la mestria amb què alimenta el cos per transcendir la tècnica en una constant i versàtil evolució». El jurat ha destacat així mateix «el tractament coreogràfic de les seves interpretacions, abordades des d’una profunda investigació escènica, trets que defineixen el seu personal concepció de la dansa i la creació».

Ballarina, ‘performer’, coreògrafa i professora, Ansa ha creat més de 20 peces amb què ha recorregut més de 30 països. Com a coreògrafa, ha creat peces per a l’Òpera de Lió Ballet, Lines Ballet Junior Company i altres peces creades per encàrrec. El 2009 va deixar el Nederlands Danse Theatre per començar una nova carrera com a ‘freelance’, impartint tallers coreogràfics, ballant en projectes específics i creant coreografies. Des del 2014, Iratxe Ansa i Igor Bacovich han desenvolupat el seu propi mètode de dansa contemporània anomenat Metamorphosis Method, i són fundadors i organitzadors d’una residència amb el mateix nom, un projecte sobre el qual es realitzat també una pel·lícula documental.

Temes:

Dansa