Corregint errors

Disney afegeix una nova advertència de racisme en pel·lícules clàssiques

«Aquest programa inclou representacions negatives o un mal tractament de persones o cultures», indica la nova etiqueta

dumbo

dumbo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Disney ha inclòs noves advertències de contingut al començament de cintes clàssiques com ‘Dumbo’ (1941), ‘Peter Pan’ (1953) o ‘El llibre de la selva’ (1967) que avancen les connotacions racistes que poden contenir les seves pel·lícules antigues.

«Aquest programa inclou representacions negatives o un mal tractament de persones o cultures», indica la nova etiqueta, que es projecta 10 segons abans del començament de les pel·lícules a la seva plataforma de ‘streaming’ Disney+.

Anteriorment, ja existia una advertència similar que s’incloïa de manera més discreta en la descripció de la cinta i que deia: «Aquest programa es presenta com es va crear originalment, pot contenir representacions culturals obsoletes».

Ara, el nou senyal apareix una vegada iniciada la reproducció, de la mateixa manera que les cadenes de televisió han alertat tradicionalment de les restriccions d’edat.

A més, la companyia explica els motius pels quals no ha alterat el contingut: «Aquests estereotips eren equivocats llavors i ho estan ara. En lloc d’eliminar aquest contingut, volem reconèixer el seu impacte nociu, aprendre’n i generar converses per crear junts un futur més inclusiu», afegeix la nova etiqueta.

«Disney té un compromís per crear històries amb temes inspiradors que reflecteixin la rica diversitat de l’experiència humana a tot el món», finalitza.

La fórmula triada per Disney a la seva nova plataforma de ‘streaming’ –en què opta per no editar les pel·lícules i advertir sobre el seu contingut– ha sigut imitada per altres plataformes, com HBO Max, que va afegir una explicació del «context històric» a ‘Allò que el vent s’endugué’ (1939) després de retirar-la de la seva plataforma temporalment.

El problema amb les connotacions racistes d’alguns clàssics és antic, i es remunta fins i tot a la mateixa data de llançament de certes pel·lícules.

Notícies relacionades

A ‘Dumbo’, per exemple, una escena inclou un grup de corbs –utilitzant estereotips per representar afroamericans–, que estan liderats per un personatge batejat Jim Crow, un terme despectiu utilitzat antigament per insultar homes negres als Estats Units.

Un problema semblant es dona a ‘El llibre de la selva’, mentre que ‘Peter Pan’ ha sigut criticada per la forma en què representa els nadius americans i ‘Els aristogats’ pels seus estereotips sobre els asiàtics exposats en els gats siamesos que apareixen a la pel·lícula.

Temes:

Cine Disney