QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Neix el Festival Berdache, dedicat a muntatges sobre el gènere i la identitat

Inclou espectacles de dansa, teatrals, poètics i un taller infantil per entendre la seva problemàtica

Se celebra presencialment en diverses sales de l'Hospitalet i, paral·lelament, en 'streaming'

la-cicatriz- -06-nora-baylach-1

la-cicatriz- -06-nora-baylach-1

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Cada vegada que neix un nou festival és una gran notícia i esperes que, amb els anys, es vagi consolidant i aportant el seu gra de sorra al món de la cultura. L’última proposta en aquest sentit es titula Berdache, amb referència a uns indis nord-americans coneguts com els dos esperits i la peculiaritat dels quals consistia que tenien patrons de conducta tant masculins com femenins. I és que aquest certamen, que se celebra des d’avui i fins al pròxim dissabte a l’Hospitalet del Llobregat i també en format virtual, està dedicat a les arts visuals i escèniques centrades en el gènere i la identitat.

  

 

Dansa i teatre

L’oferta d’avui consisteix en tres espectacles de dansa que podran veure’s a Urbine (carretera del Mig, 53, abonament per als tres, 15 euros) a partir de les 20 hores. El primer és l’Estudio sobre la histeria, a càrrec de la coreògrafa Carmen Muñoz, un viatge a través del cos i la intuïció amb diverses ballarines, com l’austríaca Fanny Elssler, Carmen Mora, Manuela Vargas o La Chana. Per a aquest treball ha fet una recerca clínica sobre el concepte de la histèria femenina i aquesta sobreexcitació que porta de la lucidesa al deliri. Fernando López presenta Íntimo Interior Meo, una reflexió coreogràfica sobre la violència que provoca exposar la intimitat tant per a un mateix com per als testimonis. Dansa, interpretació i performance en contacte continu amb els espectadors. Finalment, Pol Jiménez proposa La oscilante, dirigit per Juan Carlos Lérida. És una reflexió sobre el binarisme de la dansa espanyola masculina i femenina per descobrir les possibilitats d’un ball sense gènere centrant-se en la transformació dels cossos i la lectura i comprensió dels moviments.

  

 

Dijous toca teatre amb l’estrena d’Una llum tímida, al Teatre Joventut (Joventut, 4, 20.30 h, també divendres 9, 20 euros), la primera producció de la companyia La Cicatriz, formada per sis dones joves d’àmbits tan relacionats com les arts escèniques, la comunicació audiovisual, la producció, la música i el periodisme. És una obra bilingüe, basada en fets reals, ambientada a la Barcelona del franquisme i que narra la història entre una professora d’història i una altra de literatura. La família d’aquesta última les descobreix, però, i fa que sigui internada en un hospital per a malalts psíquics, on patirà tota mena d’abusos físics i mentals. Està protagonitzada per dues de les actrius del musical Rent África Alonso (també dramaturga) i Júlia Jové, i dirigida per Marilia Samper (escena) i Andrea Puig Doria (música). Una formidable oportunitat per descobrir-la abans de la seva pròxima estrena a La Gleva.

 

 

La transsexualitat i un taller infantil

El Pumarejo (avinguda del Carrilet, 187) acollirà divendres Trans & Intersex Showcase  (18.30 h, 9 euros), que integra dos espectacles seleccionats pel sociòleg i activista trans Miquel Missé. El primer és Espolsant la pols, d’Eloi Martin, un monòleg sobre les pors que sorgeixen al prendre una decisió sobre la teva identitat basada en totes aquelles paraules escrites en moments d’incertesa. Completa la sessió Que no salga de aquí, un talk show amb Laura Vila, Cristina R, Raquel  Loscos i Víctor Ramírez. Parla d’una persona hermafrodita que la seva millor amiga, un reporter i un expert d’un programa intenten convertir en ‘normal’. Després d’aquest muntatge hi haurà una taula rodona, en què els espectadors podran dialogar amb els actors i creadors. També aquest dia el ballarí Fernando López oferirà un taller a la barcelonina sala Hiroshima (Vila i Vilà, 65, de 10 a 14 h) sobre el tema Género, sexualidad y tradición.

Una imatge d’‘Espolsant la pols’, d’Eloi Martín. / BARDACHE

Notícies relacionades

Dissabte s’obre a les 12 del migdia amb el taller infantil Colorete colorado a càrrec de la investigadora travesti equatoriana Personaje Personaje (Planta Uno, avinguda Fabregada, 22, gratis, reserva prèvia). És una selecció de contes intergeneracional, dedicada als infants, que aborda temes com la diversitat funcional, la migració, la diversitat de gènere o la dissidència sexual. El seu propòsit és tractar temes contemporanis perquè, mitjançant activitats i la reflexió, els petits integrin aquesta realitat amb normalitat. Per això cada sessió s’inicia amb una introducció i la lectura dels contes i segueix amb una activitat lúdica amb objectes, maquillatge i artefactes.

Personaje Personaje coordinarà el taller ‘Colorete colorado’. / BARDACHE

Un tancament poètic i emissions ‘online’

La clausura tindrà lloc amb Felizmente degeneradas (Planta Uno, 17.30 h, gratis, reserva prèvia), un espectacle de poesia dinàmica comissariat per la productora cultural La Sullivan. Hi participaran María Sevilla (amb un discurs radical), Mariana Spada (que aporta les seves reflexions posthumanistes) i l’argentina Raquel Santanera (i el seu colpidor transitar). Tres veus poètiques molt diferents que s’aniran alternant en una conversa que també tindrà la seva part de recital. Com que les entrades als espectacles seran molt limitades a causa de les actuals normes hi ha la possibilitat de disfrutar-ho en streaming (tret dels dos últims), a preus molt assequibles. Quatre dies per descobrir uns muntatges molt originals que ens ajudaran a comprendre la problemàtica d’aquest col·lectiu.

María Sevilla és una de les participants d’aquest espectacle poètic. / BARDACHE

Berdache. Gender Art Festival

Lloc:  diverses sales de l’Hospitalet i Barcelona.

Dates:  des dimecres, i fins dissabte, 10.

Preu:  segons l’espectacle.

Més informació:  www.berdache.es