UNA ICONA DE LA VINYETA
Mor Quino, el 'pare' de Mafalda, als 88 anys
El dibuixant argentí a penes sortia de casa en els últims anys pels seus problemes de salut

undefined27651563 cartoonist joaquin salvador lavado aka quino poses beside 200930164704 /
«No l’estranyo. Si Mafalda vol viure, ella mateixa. Jo també vull viure... i en això estic», deia ja el 1987 el creador d’aquesta nena , que somia amb un món més digne, just i respectuós amb els drets humans» i «percep la complexitat del món des de la senzillesa dels ulls infantils», com va definir al lúcid i més que vigent personatge de còmic el jurat que va premiar el seu pare, Joaquín Salvador Lavado, Quino, amb el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats el 2014. Fins que aquest dimecres, als seus 88 anys, els seus problemes de salut li van guanyar la partida. Tímid des del bressol i humil, l’autor argentí, que s’autodefinia com un «obrer del dibuix», moria a la seva ciutat natal, Mendoza, on es va mudar des de Buenos Aires fa tres anys després de perdre la seva dona, Alicia, que ell sempre va reivindicar «clau» en la publicació i difusió internacional de Mafalda. En els últims temps, amb problemes de mobilitat i visió, amb prou feines es movia de casa.
Des que ja amb 3 anys es recordava «dibuixant de cap per avall sobre la fusta clara d’una taula nova», Quino (1932) no tenia cap altre desig que no fos ser dibuixant, una feina, que esperava que servís «per canviar una mica les coses». Aquella vocació li va inculcar el seu oncle Joaquín Tejón, pintor i dibuixant publicitari, al si d’una família d’espanyols republicans de Fuengirola que van emigrar a l’Argentina el 1919 sense perdre de vista la guerra civil.
Llavors Quino era un nen solitari que va perdre la seva mare als 12 anys i el seu pare menys d’un lustre després, quan «cansat de dibuixar àmfores i guixos» va abandonar l’Escola de Belles Arts de Mendoza i va marxar a Buenos Aires per dedicar-se al dibuix humorístic. Mafalda, o almenys la seva llavor, va arribar després d’una dècada de carrera en la qual va publicar el 1963 el primer dels seus llibres, ‘Mundo Quino’. Li havien encarregat unes tires per publicitar els electrodomèstics Mansfield amb la premissa que fos una família amb noms que comencessin amb la M de la marca i que recordessin als Peanuts de Charles M. Schulz. El món haurà d’agrair a la providència que aquella campanya mai veiés la llum i Quino la guardés en un calaix, ja que un any després, el 29 de setembre del 1964, a la revista Primera Plana, apareixeria reconvertida en aquella nena que abominava dels plats de sopa que la seva mare li posava sobre la taula, una al·legoria de la dictadura argentina, com sempre es va encarregar el dibuixant de recordar ben alt: per tot el que ens volien fer empassar. «A mi sí m’agrada la sopa però no quan te la imposen, com els règims militars», insistia quan li van concedir el Príncep d’Astúries, un dels nombrosos reconeixements i homenatges que va rebre.
Quino va envoltar la petita contestatària Mafalda d’uns pares que eren el mirall per a la classe mitjana argentina, li va donar un germanet -Guille- i una ‘troupe’ d’amics no menys icònics que ella: Felipe, Manolito, Susanita i la petita Libertad, la seva favorita, afirmava. L’èxit del seu precís humor, capaç de disseccionar els problemes del món, va travessar fronteres, traduint-se a 27 idiomes (Lumen l’ha estat publicant a Espanya). Però el juny del 1973 Quino va anunciar el que va qualificar com «el més valent» que va fer a la vida: deixar Mafalda. Estava extenuat després d’anys absorbit per la seva creació i temorós de repetir-se.
«Vaig veure una escena d’una pel·lícula amb un bressol i algú deia ‘que maca la nena’. Es deia Mafalda», explicava el dibuixant sobre el personatge que seria fan dels Beatles, somiaria treballar a l’ONU per ajudar la gent i aconseguiria elogis de grans com García Márquez, Umberto Eco i Julio Cortázar. Les profundes reflexions i opinions d’abast universal de la perspicaç nena eren les del seu no menys lúcid pare.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se