UN CÒMIC PER PENSAR LA REALITAT

Felipe, Manolito, Susanita...: els amics de Mafalda

Malgrat el seu paper secundari, els acompanyants del personatge titular de les tires còmiques també brillaven amb llum pròpia

zentauroepp55193144 icult quino200930185538

zentauroepp55193144 icult quino200930185538 / MARIO RUIZ

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Els ‘guest-stars’ de la tira còmica exemplifiquen en petit format i amb brillantor bona part de les inquietuds, ideals, vicis i tics de la convulsa societat argentina dels 60 i 70, i per extensió dels ideals de l’esquerra passats pel sentit comú de nena protagonista.  

Felipe

FELIPE / QUINO

De tota la banda mafaldiana, Felipe, el dents de conill, és l’únic amb cor de nen de veritat. Molt amic de la protagonista, aquest bon jan odia l’escola, adora els còmics, és un expert en amors platònics i sempre, sempre està als núvols.

Frases: «I quan un està aquí i no té ganes de dir res... què? ».  

Manolito 

Manolito / QUINO

Fill d’un botiguer gallec, que és com els argentins anomenen els espanyols, Manolo Goreiro sintetitza l’estereotip de com ens veuen a l’Argentina: bruts, amb aspecte, diguem, poc sofisticat, bolcats únicament a fer diners i, malgrat tot, amb bon cor. A Mafalda li serveix per llançar les seves invectives contra el capitalisme

Frase: «Es parla molt de dipositar confiança però ningú diu quin interès et paguen».

Susanita 

Susanita / QUINO

Amb els seus rínxols rossos, Susanita és la cara tradicional de la dona que ja començava a esquerdar-se en els 60. Va néixer per casar-se, tenir molts fills i mantenir la casa de vint-i-un botó. Malgrat ser molt amigues, és perfecta perquè en ella rebotin les idees feministes de Mafalda.  

Frase: «El meu marit serà alt, ‘morocho’ (moreno) i sense mare, i mai res s’interposarà entre nosaltres».

Miguelito 

Miguelito / QUINO

Tot i que és més petit en edat que la resta de la tropa, a excepció de Guille, Miguelito, el noi dels pantalons de peto i els cabells d’enciam és el que més complexitat filosòfica imprimeix a les seves reflexions fetes a partir d’autèntiques xorrades. Somia que en el futur serà algú important.

Frase: «Treballar per guanyar-se la vida està bé, però per què aquesta vida que un es guanya treballant ha de malgastar-la treballant per guanyar-se la vida».

Guille

Guille / QUINO

Amb la seva mitja llengua i la seva tendresa, el germà petit de Mafalda és un crac de la ingenuïtat, la succió del xumet i els gargots que dibuixa en tot el que se li posi per davant. Aquest filoanarquista, apunta maneres analítiques com les de la seva germana gran i és l’únic personatge de la sèrie que creix. A diferència de la seva germana adora la sopa.

Frase: «¿Què carai faig amb el foradet que sento dintre meu quan no hi ets?».

Libertad 


Libertad / QUINO

Notícies relacionades

És l’última en integrar-se a la ‘troupe’, el seu personatge va aparèixer tres anys abans que la sèrie desaparegués davant l’imminent soroll de sabres del cop militar a l’Argentina. Petita (tota una declaració d’intencions tenint el nom que té) i contestatària, Libertad encarna l’esquerra més combativa que aviat seria emmordassada i/o desapareguda.

Frase: «¿Pot complicar-se la vida amb els problemes del país, quan la solució més simple és solucionar-los?»

Temes:

Quino Còmic