QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Tangos, flamenc, música d'autor i coples als terrats de l'Hospitalet

El cicle 'Terrats en Cultura' presenta avui Sandra Rehder i Elbi Olalla, que versionen clàssics argentins

Pròximament actuaran Belén Maya i Fernando López, Alessio Arena i Joan Vázquez amb el seu tribut a Ocaña

img 3271 1

img 3271 1

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquest estiu, malgrat les múltiples dificultats i indecisions, s’ha pogut tornar a celebrar una de les activitats estivals més refrescants. Es tracta de Terrats en Cultura 2020, que consisteix a portar la cultura als terrats de les ciutats per acostar-la a la gent i, de passada, representar uns espectacles íntims que fan sentir el públic que actuen només per a ells. Per als artistes també és una sensació emocionant, ja que són més a prop que mai dels espectadors i poden observar les reaccions de cada un i sentir la seva calor. Aquest any l’edició és diferent i els seus organitzadors, la gent del grup Coincidències, que promou una cultura sostenible, generosa i conscient, ha fet un esforç per adaptar-se i mantenir la seva oferta reduint l’aforament i seguint totes les normes sanitàries per demostrar que la cultura és segura.

  

 

L’oferta a Barcelona s’ha saldat amb èxit i encara queda una última cita, amb la cantautora vigatana Carla Serrat, (dia 27, a les 21 h, Dreta de l’Eixample) que repassarà el seu últim àlbum, el lluminós i molt pop Kill a feeling, mentre que podrem contemplar en la llunyania com a magnífic decorat el Piromusical de la Mercè. Acaba un cicle però en comença un altre, ja que, des d’avui mateix, aquesta original activitat es trasllada a l’Hospitalet del Llobregat, on també es podrà disfrutar de quatre espectacles a l’aire lliure i a dalt amb música, flamenc i cançó. Tots ells són sempre gratuïts, però requereixen reserva prèvia. 

  

 

Tangos i flamenc des de perspectives personals

Avui mateix, al Terrat de la Biblioteca de Bellvitge (19 hores) podrem descobrir Sandra Rehder, una argentina defensora del tango amb una veu molt especial que estarà acompanyada per la pianista Elbi Olalla. Totes dues s’esforcen per dotar a aquest estil d’una gran contemporaneïtat. Els seus tangos rebutgen l’estereotip de Buenos Aires i s’expandeixen cap al sud, cap a la pampa. En el seu repertori figuren clàssics com Patio mío, de Trollo y Castillo i Arrabal amargo, que va popularitzar Carlos Gardel, però també interpretaran temes menys coneguts d’autors de la nostra època com el Tango de la muerte d’Alejandro Dolina i, fins i tot, les seves pròpies composicions com Una décima sencilla, creada per Rheder, o Para siempre, composta per la pianista. Una cita ineludible per als amants d’aquest gènere immortal.

  

 

Demà, canvi radical de gènere: ens espera el flamenc a les 19 hores al Terrat del C. C. La Bòbila amb Belén Maya i Fernando López Parra, dos brillants exponents d’aquest gènere. Però no es tracta només d’exposar el seu virtuosisme en aquest art ja que a ¿Y después? la parella reflexiona sobre la vida en comunitat i la informació que ens ofereix el cos sobre els individus i la societat. Un altre dels aspectes que exploren és la violència que impliquen les identitats (de gènere, professionals o nacionals) que creen fronteres entre les persones. Un muntatge que ja va formar part del cicle a Barcelona i que ara tindrà una continuació en aquesta localitat pròxima.

  

 

Un cantautor molt original i l’homenatge a Ocaña

Per a la següent cita haurem d’esperar fins a l’octubre, més concretament fins al dijous 8, a les 19 hores, una altra vegada a la Biblioteca de Bellvitge, que acollirà Alessio Arena, un dels artistes més captivadors de la música d’autor actual. És un lletrista, escriptor i traductor d’origen italià format al nostre país que utilitza un lèxic molt particular per expressar les emocions amb influències que van dels ritmes mediterranis a la poesia llatinoamericana. La seva veu delicada ens explica històries apassionants combinant la música amb la literatura al seu disc Atacama!, en el qual interpreta la guitarra i la mandolina i està acompanyat per Rocco Papia, que s’encarrega del buzouki i el charango.

  

Notícies relacionades

 

I per acabar, un altre plat fort, homenatge al pintor Ocaña (divendres 9, 19h, C. C. La Bòbila), tot un símbol de l’art durant la transició, a càrrec de tres grans noms del gènere musical: el director d’escena i dramaturg Marc Rosich, director d’escena i dramatúrgia (ArtabanL’infanticida), Marc Sambola (Per si no ens tornem a veurePornopop), a càrrec de la direcció musical i els arranjaments i, per completar un repartiment somiat, la veu de Joan Vázquez (Paquito foreverCiutat de gespa). Coplas por Ocaña intenta retratar aquest artista i perfomer inclassificable que va ser un activista pioner dels drets LGTBI i un precursor en la seva manera d’entendre el món. És un recital teatralitzat compost per coples adaptades als nostres dies com Tatuaje, Ojos verdes, Y sin embargo te quiero i La niña de fuego. Un espectacle imprescindible que arrodonirà aquestes nits ideals de cultura a l’aire lliure i ens deixarà amb més ganes d’esperar a les sorpreses que ens esperen en els terrats l’estiu que ve.

‘Terrats en Cultura’ (l’Hospitalet de Llobregat)

Lloc:  Biblioteca de Bellvitge (plaça Cultura, 1) i C. C. La Bòbila (Bòbila, 1).

Dates:  des d’avui i fins divendres 9 d’octubre, 19 hores.

Preu:  entrada lliure. Imprescindible reserva prèvia a ccultural.labobila@l-h.cat.

Més informació:  www.coincidencies.org