AL SEU ARXIU

Trobada una novel·la inconclusa de Mario Benedetti

L'obra aborda el tema de l'exili dels uruguaians

undefined54931054 ame4750  montevideo  uruguay   14 09 2020   estudiantes leva200914204626

undefined54931054 ame4750 montevideo uruguay 14 09 2020 estudiantes leva200914204626 / Raul Martinez

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Una novel·la inconclusa de Mario Benedetti es va trobar fa uns dies en un arxiu a Montevideo, va anunciar la fundació que porta el nom del cèlebre autor uruguaià aquest dilluns, quan es compleixen 100 anys del seu naixement.

«És una novel·la inconclusa que era a l’arxiu on es guarden diversos documents de Mario Benedetti, cartes, originals, i altres, que està en permanent procés d’estudi i anàlisi», va dir Roberto López Belloso, coordinador de la Fundació Benedetti.

La inesperada troballa, que va tenir lloc tan sols «fa pocs dies», es va donar de forma casual després que, a petició dels periodistes, integrants de la fundació revisessin el seu arxiu a la recerca de cartes que Benedetti va intercanviar amb un altre escriptor. «Com era una zona de l’arxiu que encara no estava cent per cent sistematitzada, va aparèixer aquesta carpeta», va explicar López Belloso.

Uruguaians exiliats

A les 80 pàgines trobades, l’escriptor aborda el tema dels uruguaians que tornen de l’exili i com alguns d’aquests acaben tornant novament a Espanya. «L’acció se situa aparentment a principis dels anys 90, però això no vol dir que fos escrita en aquella època», va dir López Belloso.

Les «múltiples correccions a mà amb la seva lletra» fan «indubtable» que es tracta d’un text de l’escriptor, mort el 2009.

La fundació, creada a instàncies del mateix Benedetti al seu testament per preservar la seva obra, recolzar la literatura i fomentar els drets humans, analitzarà ara el material per publicar-lo.

Publicar-la tal qual

«Ell la va deixar retolada en una carpeta com a novel·la inèdita inconclusa, per la qual cosa estem bastant segurs que la seva voluntat és la publicació, i ara estem en procés d’estudiar a fons del material per saber com es donarà a la impremta», va indicar López Belloso. El coordinador creu que el més probable és que el text es publiqui tal com està, «potser amb algun material annex», però sense tocar l’original.

Notícies relacionades

«Va ser una veritable casualitat de manera que encara no hem pogut fer una anàlisi profunda dels passos que cal donar i, per descomptat, no sabem els temps de publicació, però l’interès per un text de Mario és altíssim a tot arreu».

La fundació va donar a conèixer la notícia en una conferència de premsa, en què també va anunciar al poeta xilè Raúl Zurita com a guanyador del Premi Internacional a la Lluita pels Drets Humans, que l’organització entrega cada any.