QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

'Terrats en Cultura': teatre, concerts, dansa i flamenc als terrats

Podrem veure 'Les coses excepcionals' amb Pau Roca i 'Bufar i fer ampolles', de Xavi Lozano

Actuaran les cantautores Marta Knight i Carla Serrat, així com els ballarins Miquel Barcelona i Helena Gispert

img 9916 1-1

img 9916 1-1

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les iniciatives més originals d’aquest estiu té un títol que ja defineix perfectament el que ens trobarem: Terrats en Cultura 2020. És a dir, consisteix a portar la cultura als terrats de les ciutats per acostar-la a la gent i, de passada, oferir uns espectacles íntims per a un grapat de persones que senten que els artistes actuen només per a ells. I, des de l’altre costat, la sensació de l’actor o músic també és brutal perquè poden mirar a tot el públic als ulls i observar les seves reaccions i en aquests moments tan difícils que estan vivint necessiten més que mai sentir de prop la nostra calor i recolzament.

 

 

Aquest any l’edició serà diferent i els seus organitzadors, la gent del grup Coincidències, que promou una cultura sostenible, generosa i conscient, ha fet un esforç per adaptar-se i mantenir la seva oferta reduint l’aforament i seguint totes les normes sanitàries per demostrar que la cultura és segura. Una curiositat, el lloc on se celebrarà cada un d’aquests actes és secret, únicament ens donen una pista de la zona on tindrà lloc i, 48 hores abans, ens comunicaran l’emplaçament definitiu. ¡Com ens atrauen els misteris! Això sí, el programa és a l’abast de tothom perquè sapiguem el que veurem... ¡fins aquí podríem arribar!

 

 

Motius per viure i per... beure

La primera proposta tindrà una cita doble, ja que podrà disfrutar-se tant avui com demà a les 20 hores en algun lloc del barri de l’Antigua Esquerra de l’Eixample. Es tracta de Les coses excepcionals, un conegut monòleg de Pau Roca que ja va triomfar en l’enyorat Club Capitol. És una comèdia que intenta indagar en els motius per viure i per escapar-se de la depressió. Per això, l’actor ens farà reflexionar sobre les coses que valen realment la pena, les que ens fan feliços per ridícules que semblin. Tot comença amb la carta d’un nen a la seva mare perquè valori el que té. A partir d’aquí, ¡atenció! perquè hi ha molta interacció amb el públic, que hi ha de participar activament.

 

 

La següent oferta és molt original, Bufar i fer ampolles, inclosa dins del seu habitual Terrat de Vins (dijous, 13, 20 h, a Tres Torres). Consisteix en una irresistible combinació d’un espectacle maridat amb una selecció de vins de D.O. Catalunya. És una trobada musical en forma de conferència concert amb un personatge que ens descobrirà la seva peculiar manera de relacionar-se amb els objectes. L’artista és Xavi Lozano, un músic especialitzat en aeròfons tradicionals, que entaula un diàleg amb els espectadors ple d’enginy i ironia on l’humor és imprescindible. La part musical és un recital una mica extravagant en el qual els objectes quotidians tindran un gran protagonisme per demostrar que la música es troba per tot arreu. Ens sorprendrà, segur.

El ballarí Miquel Barcelona és un dels autors de ‘Roges’.

La guerra civil i una jove promesa

Per seguir ens podem apuntar a la dansa amb Roges, el nou projecte dels ballarins Miquel Barcelona, Helena Gispert i el músic Oriol MulaRoges (dijous 20, 20 h, a l’Esquerra del Eixample). És un procés de creació dinàmic compartit que mira de buscar testimonis de la postguerra per generar un discurs artístic. Els cossos i el moviment seran el vehicle del relat històric. Gispert i Barcelona representen uns cossos envoltats en misèria, silenci i bohèmia mentre que Mula il·lustra l’espai sonor. Tota una experiència visceral i de proximitat que ens mostrarà la guerra civil espanyola sense maniqueismes i que ens emocionarà.

 

 

La música s’apropiarà d’algun terrat del barri de La Pau el 27 d’agost a les 20 hores amb la cantautora i guitarrista Marta Knight que, amb només 22 anys, és una il·lusionant jove promesa amb una veu molt personal i un estil propi. Va néixer a Martorell, però els seus primers passos professionals els va fer a Andorra i s’enquadra en el folk alternatiu. Però la seva música també té grams de pop, rock i indie. El seu EP Perterloo heroes va ser tota una sorpresa i va continuar a dalt de tot amb Resurrection, que incorporava una nova sonoritat que fa que se li presagiï un gran futur. El món musical espera amb ansietat els seus pròxims passos amb el seu disc de debut que s’estrenarà aquest any.

La ‘bailaora’ Belén Maya presenta ‘¿I després?’ / LUIS CASTELLA / EFE

Flamenco reflexiu i pop lluminós

El 16 i 17 de setembre ens espera el flamenc a les 19 hores en algun racó del Poble-sec amb Belén Maya i Fernando López Parra, dos brillants exponents d’aquest gènere. Però no es tracta només d’exposar el seu virtuosisme en aquest art ja que, a ¿I després?, la parella reflexiona sobre la vida en comunitat i la informació que ens ofereix el cos sobre els individus i la societat. Un altre dels aspectes que exploren és la violència que impliquen les identitats (de gènere, professionals o nacionals) que creen fronteres entre les persones. Un muntatge que tindrà una continuació el primer dia amb una xerrada amb els artistes després de l’espectacle.

 

Notícies relacionades

 

El cicle acabarà amb una cantautora, la vigatana Carla Serrat, el 27 de setembre a les 21 hores en un misteriós emplaçament de la Dreta del Eixample. Aquesta cantautora va presentar l’any passat Kill a feeling, un àlbum lluminós i molt pop que suposa una evolució en la seva carrera i en el qual fins i tot té temes ballables com It’s a race o Discover. Tot això sense deixar de banda el seu estil característic, el synthpop fosc i contemplatiu present en cançons com Fire, on va col·laborar amb la seva germana Joana Serrat. Però encara n’hi ha més perquè aquella nit el lloc escollit tindrà unes esplèndides vistes per contemplar el Piromusical de la Mercè que se celebra aquell mateix dia i el concert serà una inoblidable banda sonora que acompanyarà els focs artificials. Terrats en Cultura s’acomiadarà aquell dia de Barcelona, però poc abans (el 18 de setembre) s’haurà traslladat a l’Hospitalet, que agafarà el relleu d’aquestes vetllades a l’aire lliure i de les propostes de les quals ens farem ressò més endavant. Aquest estiu... ¡tothom al terrat! 

‘Terrats en Cultura 2020’

Lloc:  terrats de Barcelona per determinar.

Dates:  fins al 27 de setembre.

Preu:  de 15 a 18 euros.

Més informació:  www.coincidencies.org