09 d’ag 2020

Anar al contingut

ADEU AL DIRECTOR DE 'LAS CENIZAS DE ÁNGELA'

Cinc pel·lícules imprescindibles d'Alan Parker

El cineasta britànic, mort als 76 anys, va arribar a l'èxit als 70 amb 'L'Exprés de Mitjanit' i 'Fama'

Quim Casas

Cinc pel·lícules imprescindibles d'Alan Parker

Darrin Zammit Lupi

Tot i que ‘L’Exprés de Mitjanit’ i ‘Fama’ són segurament les dues pel·lícules de l’obra d’Alan Parker que quedaran per a la posteritat, el director britànic, mort aquest divendres als 76 anys després d’una llarga malaltia, té en el seu historial una llista àmplia de treballs que qualsevol amant del cine ha de conèixer. Aquí, a més de les dues esmentades, ens ressenyem alguns.

‘L’EXPRÉS DE MITJANIT’ 1978

Brad Davis (a la dreta) a ‘L’Exprés de Mitjanit’. / EL PERIÓDICO

Brad Davis encarna un jove nord-americà condemnat per passar una partida d’haixix a l’aeroport d’Istanbul. Oliver Stone, oscaritzat com a guionista per aquest film, accentua la violència atroç a la presó turca.

FAMA (1980)

Un fotograma de ‘Fama’. / EL PERIÓDICO

Narra les interioritats personals d’un grup d’alumnes matriculats en una escola d’art de Nova York. L’aspiració de tots ells és triomfar en el món de l’espectacle. El seu èxit va generar immediatament una sèrie televisiva.

EL COR DE L’ÀNGEL (1987)

Charlotte Rampling i Mickey Rourke a ‘El cor de l’àngel’. / EL PERIÓDICO

Robert De Niro encarna un mafiós anomenat, indissimuladament, Louis Cyphre, Llucifer. I Mickey Rourke és l’àngel del títol, el detectiu Harry Angel. Combinació de fantàstic diabòlic i neoexpressionisme de cine negre.

CREMA MISSISSIPPI (1988)

Willem Dafoe i Gene Hackman en un fotograma de ‘Crema Mississippi’. / EL PERIÓDICO

Willem Dafoe i Gene Hackman interpreten dos agents antitètics de l’FBI destinats a una localitat del sud on mana el Ku Klux Klan. Han de descobrir el parador de tres activistes dels drets humans desapareguts.

LAS CENIZAS DE ÁNGELA (1999)

Emily Watson en una escena de ‘Las cenizas de Ángela’. / EL PERIÓDICO

Un dels seus últims projectes personals, l’adaptació i condensació de l’exitosa novel·la autobiogràfica de Frank McCourt, amb una acció que transcorre al Dublín socialment i econòmicament depriment dels anys 30. Amb Emily Watson.