DEL 9 AL 13 DE SETEMBRE

La Setmana del Llibre en Català suma expositors en la seva edició més breu

La fira de les lletres en català guanya espai amb el trasllat al Moll de la Fusta, tot i que només durarà cinc dies

L'escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran rebrà el premi Trajectòria per la seva defensa i difusió del llibre en català

zentauroepp49268037 icult200729161018

zentauroepp49268037 icult200729161018 / Manuel Medir

2
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

En temps en què tots els esdeveniments culturals –esdeveniments en general– es presenten en edicions reduïdes, la Setmana del Llibre en Català creix. La decisió de traslladar la fira al Moll de la Fusta per imperatius sanitaris ha obligat a renunciar a la ubicació habitual a la plaça de la Catedral, però més enllà de l’aspecte sentimental, ha significat guanyar espai (un 20% més) i, per tant, expositors: de 219 l’any passat a 224 aquest. Així que, enmig de tot el dolent, una cosa bona. És veritat que aquesta edició de la Setmana té una part reduïda, perquè durarà la meitat (cinc dies, del 9 al 13 de setembre), però no es pot tenir tot, i menys en aquests mesos convulsos. Els organitzadors han dissenyat un dispositiu sanitari rigorós i confien que la cita –presencial i virtual, com manen els nous costums– serà un èxit.

De 219 expositors el 2019, la Setmana ha passat a 224 aquest any, i ha guanyat un 20% més d’espai

«Convertim la crisi en oportunitat», va resumir la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, en la roda de premsa telemàtica –també signe dels temps– que els organitzadors de la cita han celebrat aquest dimecres. El nou president de la comissió organitzadora, Joan Carles Girbés, va dir que la Setmana, en aquest context de pandèmia, serà diferent, però que «serà molt bona», i va destacar «l’intens programa d’activitats», abans de dir: «Fos com fos havíem d’organitzar-la». Era un sentiment compartit: «Per responsabilitat cap al llibre en català», va assenyalar la presidenta de l’entitat organitzadora, Editors.cat, Montse Ayats. «L’edició en català està passant per un moment molt creatiu, però necessita espais com la Setmana que li donin visibilitat».

El festival, en l’organització del qual participen els gremis de llibreters, editors i distribuïdors, reunirà els representants de 198 segells editorials, 16 llibreries, una distribuïdora i nou institucions diverses. Hi haurà al voltant de 300 activitats entre presentacions, firmes de llibres, taules rodones i itineraris literaris i acollirà el tradicional dia de les biblioteques, que tindrà lloc el 10 de setembre, quan els bibliotecaris hi aniran amb l’ànim d’alimentar els seus fons.

Premi Trajectòria

Notícies relacionades

Com sempre, el festival tindrà un capítol especial en l’entrega del premi Trajectòria (a la defensa i difusió del llibre en català), que aquest any ha reconegut l’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran, amb més d’un centenar de títols publicats en el seu historial, la majoria per al lector infantil i juvenil. A través d’un vídeo, l’artista premiada va compartir el guardó amb tots aquells que l’han recolzat. «La meva trajectòria és una suma de trajectòries», va explicar.

Hi haurà prop de 200 editorials i al voltant de 300 activitats, entre presencials i virtuals

Entre les activitats virtuals, Girbés va destacar la retransmissió per ‘streaming’ de la inauguració i del premi Trajectòria, l’elaboració de vídeos que seran compartits a través de les xarxes socials i molt especialment la visita d’editors i agents literaris que organitza l’Institut Ramon Llull, i que aquest any serà virtual. Per als que participin presencialment, l’organització posarà en pràctica totes les mesures sanitàries i de control de l’aforament per garantir la seguretat. «La cultura és segura i és responsable», va dir Vilallonga.