L'artista xilè Guillermo del Valle exposa a Barcelona la seva «tornada a la vida» després d'un mes amb coronavirus

La galeria Werner Thöni Artspace exhibeix 18 dibuixos i esbossos fets a l'hospital que mostren «com et va atacant la bestiola, com et va envoltant i enfonsant»

foto

foto

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per a Frida Kahlo, pintar era una manera de transformar el dolor en expressió artística. Per a l’artista xilè Guillermo del Valle, també.

Del Valle presenta aquest dijous els seus esbossos i dibuixos sobre la seva experiència vital del coronavirus a la galeria Werner Thöni Artspace (WTA) de Barcelona, fets mentre va estar ingressat per coronavirus en un hospital. Un temps en què es va témer el pitjor: que no seria capaç de superar la malaltia.

Fruit d’aquestes tribulacions, d’aquest temor que fins i tot el va portar a escriure i enviar unes «cartes de comiat a la meva dona i els meus fills», Guillermo del Valle va dibuixar «amb el que tenia a mà a l’hospital» uns esbossos.  I ho va fer a instàncies del seu fill Ismael, quan Guillermo li va proposar que fes un curtmetratge animat sobre com és patir coronavirus, «com et va atacant la bestiola, com et va envoltant i enfonsant», en paraules de Del Valle. L’Ismael, que acaba de finalitzar els seus estudis de cine a la universitat, li va proposar que escrigués uns textos per conjuminar el projecte i el Guillermo va acompanyar aquests escrits amb 18 dibuixos.

L’artista xilè, que resideix a Barcelona des de fa mesos, es va contagiar de Covid-19 a finals de febrer i va tenir els primers símptomes el 7 de març. Uns dies després va ser ingressat a l’uci i no va abandonar l’hospital de forma definitiva fins al 3 d’abril, gairebé un mes després de patir els primers símptomes.

«Corbs de tos»

Notícies relacionades

Els esbossos que Del Valle va fer a l’hospital i que exposa des d’aquest dijous i fins al pròxim 18 de juliol aniran acompanyats de petits textos en els quals Del Valle descriu com va viure la malaltia: «Estic amb febre, adolorit, del pit em surten corbs de tos. Un pantà em va embolicant impotent, em costa respirar».  Del Valle recorda que el seu cos «cansat havia estat disposat a la partida» i la seva raó «es debatia lluitant, atenta, sense dormir» perquè «havia estat a punt de ‘traspassar la línia’ i tornava a la vida».

Aquests dibuixos de Guillermo del Valle, que ha exposat en ciutats com Nantes, Nova York o Santiago, són «el testimoni visual de la lluita d’una persona que va vorejar la mort en mans del coronavirus i es va retrobar amb la vida», segons ha informat la galeria que exposa aquests treballs. Amb els colors negre, vermell i verd/blavós, Del Valle ens transmet també missatges: el cos indefens i fràgil davant el desconegut, el virus vermell agressiu i el verd blavós de l’esperança i la vida.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions