CIÈNCIA PER A TOTHOM

CosmoCaixa reobre amb una proposta de ciència adaptada a la crisi sanitària

El museu de la ciència serà accessible a partir de dilluns que ve amb l'espai expositiu ajustat a les consignes higienicosanitàries

Educadors especialitzats supleixen l'experiència tàctil al recorregut per les sales, part del qual s'ha automatitzat per evitar el contacte

reapertura cosmocaix car 1200

reapertura cosmocaix car 1200

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Dilluns vinent, 15 de juny, CosmoCaixa tornarà a obrir les portes al públic. Ho farà amb una proposta del seu contingut científic igual de pròxima que sempre al visitant, però d’acord amb les actuals normatives de seguretat que exigeix la prevenció de contagis de la Covid-19.

Per començar, el museu de la ciència de la Fundació La Caixa admetrà tan sols visitants fins a un terç de l’aforament de les seves instal·lacions. Es prioritza la compra anticipada d’entrades ‘online’ i les visites seran distribuïdes per franges horàries de mitja hora. L’ús de mascareta per accedir a les sales d’exposició serà obligatori, així com la desinfecció de mans amb gel hidroalcohòlic. I, en lloc de les habituals interaccions del públic amb els diferents muntatges en els 6.000 metres quadrats del seu espai expositiu, seran educadors especialitzats en temes científics que supliran la interactivitat amb les instal·lacions i aportaran emoció a la visita, en un recorregut ara sense experiència tàctil. Part dels elements, a més, s’han automatitzat per evitar el contacte.

D’aquesta manera, seguretat sanitària, comoditat per a tots els visitants, qualitat en els continguts i l’experiència de la visita global estan garantits, segons ha explicat la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán. «La reobertura –ha dit– ha suposat un gran repte. La presència d’educadors i l’automatització d’algunes instal·lacions permetran que la visita continuï sent enriquidora per a tots els públics».

Seguretat sanitària 

Es reforcen les tasques de neteja i desinfecció. Els visitants podran accedir al centre de forma individual o en grups familiars, mantenint sempre una distància de seguretat de dos metres. La cafeteria i la botiga de CosmoCaixa estaran obertes, però no funcionaran els serveis de consigna i vestuari. Tampoc es realitzaran visites guiades. I l’horari habitual de CosmoCaixa es manté, de dilluns a diumenge i dies festius, de 10 a 20 hores.

El compte enrere fins al big bang és un dels recorreguts que es podran realitzar a partir de dilluns. És el viatge per la ciència que es relata a la Sala Univers, a través de 143 mòduls sobre els eixos del cosmos i l’evolució. Altres espais llestos per a la nova visita són el Bosc Inundat, que trasllada el visitant als hàbitats de l’Amazònia, tan importants per al planeta, i el Mur Geològic, una paret de 65 metres de longitud que mostra estructures bàsiques per entendre l’origen geològic de la Terra i l’acció de l’aigua i el vent sobre aquestes.

També podrà portar-se a terme un recorregut per l’evolució biològica a partir de fòssils de dinosaure, de rèptil volador o d’insectes gegants de fa 315 milions d’anys. I, igualment, l’exposició temporal ‘Sabres i mastodonts’. En aquesta es porta el visitant a conèixer la fauna originària del centre de la península Ibèrica fa 9 milions d’anys o animals que es van extingir, com el tigre dents de sabre, un felí amb constitució que li permetia atrevir-se amb grans preses. Aquesta mostra es podrà visitar des de dilluns vinent i fins a l’1 de novembre.

Mutacions de cine

CosmoCaixa també recupera les seves CosmoNits de Pel·lícula, projeccions a la plaça de la Ciència que el museu sol realitzar a l’estiu. Les nits dels dijous de juliol i agost acolliran les projeccions del cicle de ciència-ficció ‘Mutacions’. Seran nou sessions de pel·lícules que plantegen temàtiques com cos i tecnologia, mutacions del cervell, realitats múltiples i paral·leles, i clonacions genètiques, entre d’altres.

Notícies relacionades

La plaça de la Ciència, on es projectaran les pel·lícules, a més, és un espai d’ús públic, per compartir la ciència des del carrer. A la plaça s’ubiquen sis mòduls de grans dimensions amb finalitats didacticocientífiques per explicar la teoria del caos, les diferents temperatures estacionals als hemisferis nord i sud o l’energia generada pels gira-sols solars. A partir de dilluns, la ciència per a tothom recupera el seu espai convidant a viure-la a qualsevol edat, des de l’exterior del museu fins a l’interior de tot l’espai expressiu de CosmoCaixa.

Des de l’1 de juny ja estan oberts els vuit CaixaForum de la Fundació La Caixa de tot Espanya, que ja han rebut la visita de més de 13.000 persones, 4.000 el de Barcelona.

Temes:

CosmoCaixa