CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI DE LA COVID-19

El festival de Cannes descarta l'edició presencial i la virtual aquest 2020 pel coronavirus

El director del certamen afirma que sí que hi haurà selecció oficial, que s'anunciarà al juny

zentauroepp53325363 cannes  france     10 20   file  us director quentin taranti200511193606

zentauroepp53325363 cannes france 10 20 file us director quentin taranti200511193606 / SEBASTIEN NOGIER

2
Es llegeix en minuts

Finalment la 73a edició del Festival Internacional de Cine de Cannes no se celebrarà de forma presencial. El director del certamen, Thierry Frémaux, ha anunciat que sí que hi haurà selecció oficial, que s’anunciarà al juny, i que els films que haguessin participat en les diferents categories de la mostra d’aquest any es projectaran en diferents festivals, entre els quals hi haurà Venècia i Sant Sebastià, com a forma de recolzament simbòlica a les sales de cine.

«En el dia d’avui, una edició física és molt complicada d’organitzar, per la qual cosa estem avançant amb un anunci de llargmetratges que [inicialment] havien d’estar a la Selecció. El farem a inicis de juny», va declarar Frémaux en una entrevista amb ‘Screen Daily’. El que sí que té clar el director és que descarta completament una celebració virtual del certamen, considerat una de les cites cinematogràfiques més importants de l’any.

«Hi haurà desplegament fora dels murs [de Cannes], amb la col·laboració amb els festivals de tardor», va explicar un portaveu de l’organització a la revista ‘Variety’. Entre aquests certàmens hi haurà també Toronto, a més d’importants sales de cine.

L’amenaça 

«El setè art i la indústria cinematogràfica estan amenaçats. Tenim el desafiament de la reconstrucció, reafirmant la seva importància amb energia, unitat i solidaritat», va manifestar Frémaux a ‘Variety’. El director del Festival de Cannes és un ferri defensor de les sales de cine, o s’oposa a la participació de llargmetratges en el certamen que no hagin de tenir vida comercial en sales a França.

Cannes ha trobat el recolzament d’altres festivals internacionals, que permetran que les pel·lícules que s’anaven a exhibir a la Croisette es puguin projectar sota l’etiqueta ‘Cannes 2020’. «Anirem a Toronto, Deauville, Agulema, Zuric, Sant Sebastià, Nova York, Seül i al Festival Lumière de Lió, que acollirà diversos títols», va assenyalar Frémaux, avançant que la col·laboració amb Venècia serà més profunda. «Volem anar més lluny [amb la Biennale] i presentar pel·lícules de forma conjunta», va agregar.

No obstant, Frémaux és conscient de l’excepcionalitat que viu la indústria aquest any per culpa de la pandèmia de la Covid-19. «La selecció de títols no es farà probablement sota el format habitual que tots coneixem sota les diferents categories: Selecció Oficial, Una Certa Mirada i Fora de competició. Seria absurd comportar-nos com si res hagués passat, però volem promocionar i visibilitzar els films que hem vist i lloat», va afegir.

Notícies relacionades

L’anunci que es descarta una edició presencial del Festival de Cannes ve precedit de la cancel·lació de l’organització de les seccions paral·leles, Setmana de la Crítica i Quinzena de Realitzadors, que aquest any no se celebraran. D’altra banda, l’edició virtual Cannes Marché du Film (per a vendes de drets i distribució) es realitzarà del 22 al 26 juny, amb un mercat virtual liderat per diverses distribuïdores nord-americanes.

L’anunci de la possible col·laboració amb el Festival de Venècia queda pendent del que decideixi la direcció del certamen italià, la determinació del qual es coneixerà a finals d’aquest mes. Els organitzadors van realitzar recentment una enquesta a membres de la indústria per mesurar el nivell d’assistència de cineastes, equip actoral i tècnic al festival, que té previst celebrar-se entre el 2 i el 12 de setembre.