CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI DE LA COVID-19 EN LA CULTURA

¿Possible aliança dels festivals de Cannes i Venècia?

El director de la mostra francesa afirma que ha mantingut contactes amb altres festivals de cine, com el de Sant Sebastià, el de Locarno i el de Deauville

zentauroepp48117529 72nd cannes film festival   cannes  france  may 12  2019  wo200415192938

zentauroepp48117529 72nd cannes film festival cannes france may 12 2019 wo200415192938 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts

Després d’haver constatat que el Festival de Cannes no podrà celebrar-se al juny o al juliol, com esperava, el seu director, Thierry Frémaux, continua buscant una sortida per no perdre tota la feina ja feta i no descarta celebrar-lo a la tardor o arribar a una aliança amb la Mostra de Venècia.

En una entrevista amb ‘Variety’, Frémaux assegura que aquests dies ha estat en contacte amb el director de Venècia, Alberto Barbera, que també està preocupat davant la possibilitat que el virus els obligui igualment a suspendre la Mostra.

«Des del començament de la crisi hem parlat de la possibilitat de fer una alguna cosa junts si Cannes era cancel·lat. Continuem discutint sobre això», assegura Frémaux, sense precisar en què podria consistir aquesta col·laboració. A més, assenyala que altres festivals també els han convidat a fer alguna cosa amb ells i cita els de Locarno (Suïssa), Sant Sebastià (Espanya) i Deauville (França). «Són gestos que ens emocionen molt», va ressaltar el director de Cannes.

Frémaux és a més director del Festival Lumière, que se celebra a l’octubre a Lió (França) i que podria assumir algunes de les estrenes que no es puguin realitzar a Cannes. El seu objectiu és «ser present a la tardor per contribuir a la celebració de la vida, la nova arrencada de la indústria i la reobertura de sales de cine». «El cine i les seves indústries estan amenaçats. Haurem de reconstruir i reafirmar la seva importància amb energia, unitat i solidaritat», afegeix.

Etiqueta Cannes 2020

Una altra de les idees de Frémaux és establir una etiqueta ‘Cannes 2020’ per a totes les pel·lícules que ha vist el comitè de selecció i que els han agradat, per ajudar-les en la seva promoció després de l’estiu. I assegura que el comitè continuarà veient les pel·lícules que els han enviat fins a començaments de juny.

Respecte a la possibilitat de celebrar l’edició de manera virtual, Frémaux va reiterar que «no tindria cap sentit» tenint en compte el que és el Festival de Cannes. Ni tampoc fer-lo més curt o amb menys seccions. «Si el Festival de Cannes se celebra, ho farà de manera completa» i si finalment es duu a terme, «significarà que la vida ha guanyat».

Que no serà aquest estiu, és un fet. Però el responsable de Cannes no descarta que sigui a la tardor. «Els festivals de tardor podrien ser cancel·lats o podríem començar a veure un cel més espaiós amb l’arribada de l’estiu, que ens doni la possibilitat de veure els mesos següents des d’una perspectiva nova».

Notícies relacionades

«El que tothom ha de saber és que si lluitem no és pel festival en si mateix, sinó per recolzar el rellançament econòmic del sector en el seu conjunt, a escala global: les pel·lícules, els artistes, els professionals, les sales i els seus espectadors».