DURA ANDANADA

Socis de l'Ateneu Barcelonès critiquen la «inacció» de la institució davant de la crisi

Una quarantena de firmes recolzen una carta oberta que critica la gestió de la junta directiva i l'acusa de «falta de transparència»

Seu de l’Ateneu Barcelonès al carrer de la Canuda. DANNY CAMINAL

Seu de l’Ateneu Barcelonès al carrer de la Canuda. DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una quarantena de socis de l’Ateneu Barcelonès han divulgat aquest dimecres una carta en la qual critiquen durament la gestió que la junta directiva ha fet de la institució durant l’actual crisi per la pandèmia de coronavirus i l’acusen de «falta de transparència». Els signants, entre els que figuren Josep Maria Carreras, l’arquitecta Beth Galí, Genís Roca, Teresa Coch, Jesús Conte, Carme Gual, Josep Nieto, Miquel Barceló i l’exvicepresidenta de l’entitat Gemma Calvet, consideren «desafortunades les decisions que la junta està prenent» en aquest context, diuen que no se senten «representats per les mesures adoptades» i lamenten «la falta de lideratge i empenta social i cultural» que, afirmen, hauria de mostrar la institució.

Els socis critiquen la junta, presidida per Jordi Casassas, per haver decidit «aplicar unilateralment un erto a tot l’equip professional», «comunicat als socis amb arguments més propis d’una empresa orientada als beneficis a curt termini i no d’una institució cultural centenària i sense ànim de lucre». També lamenten que no s’hagi posat en marxa «cap mesura d’acompanyament als socis, en termes de recolzament emocional, econòmic o cultural», en especial als que aquesta crisi està colpejant econòmicament o als que per edat són més vulnerables, escriuen.

«Dràstica aturada de l’activitat»

Notícies relacionades

«La junta evidencia falta d’iniciativa i creativitat», diu la carta, després de lamentar que el tancament de la seu física hagi comportat «una dràstica aturada de l’activitat». La junta, continua, «mostra la seva poca vocació de servei al soci, a la ciutat i al país». «És en els moments de crisi quan hem de promoure i mantenir més vius que mai els espais de participació i reflexió que han caracteritzat l’Ateneu Barcelonès al llarg de la seva història». Els signants deploren que en l’actual crisi no hi hagi «propostes de serveis i continguts adaptats a les circumstàncies».

La carta també acusa la junta de «falta de transparència» en la seva última comunicació als socis, que omet, escriuen, «informació essencial per valorar les decisions preses», «obviant tota possibilitat d’oposició o discrepància per part dels socis». Finalment, demanen la retirada «immediata» de l’erto, l’adopció de mesures per facilitar la feina, així com «un pla de serveis i una programació adequada a la situació d’excepcionalitat».