DESCOBRIMENT EN ARXIUS

La primera directora de cine espanyola

La Filmoteca Espanyola recupera 'Mallorca', un curtmetratge de María Forteza datat entre 1932 i 1933 que es podrà veure a internet fins al pròxim dia 8

zentauroepp53315409 icult200504165324

zentauroepp53315409 icult200504165324

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

No sabem qui va ser María Forteza, no hi ha ni dades ni registres sobre ella, però podria passar a la història del cine espanyol gràcies a ‘Mallorca’, un curtmetratge datat entre 1932 i 1933 que la convertiria en la primera dona directora que filma una pel·lícula sonora al nostre país.

Fins ara, aquesta fita havia recaigut en la barcelonina Rosario Pi i la seva obra ‘El gato montés’, datada el 1935, i tot i que d’alguna manera la corona de pionera li continuï corresponent (la diferència de metratge entre els dos treballs és notòria), el cert és que la troballa ratifica que en aquell moment hi havia més dones que es posaven rere la càmera i de les quals continua sense saber-se absolutament res. Dones avançades al seu temps que van abordar la professió desafiant les convencions i el món patriarcal que els va tocar viure, quedant irremeiablement condemnades a la invisibilitat i l’ostracisme.

Joies en l’oblit

El descobriment forma part de la tasca de recerca i restauració que duu a terme la Filmoteca Espanyola als seus arxius, on encara semblen quedar joies per rescatar de l’oblit i que contribueixen a continuar construint i fonamentant la memòria fílmica del nostre país.

‘Mallorca’ és un curtmetratge de tot just vuit minuts de durada destinat a homenatjar l’obra d’Isaac Albéniz a través de diverses estampes de la vida quotidiana de l’illa després d’una veu en ‘off’ inicial. Música i imatges amb una clara dimensió poètica per enaltir els escenaris balears, dels quals veiem el mar, la vida agrícola, monuments significatius i l’esdevenir urbà dels anys 30.

Oculta des de 1982

Notícies relacionades

La casualitat ha volgut que ‘Mallorca’ fos descoberta dies abans de decretar-se l’estat d’alarma. Havia estat oculta des de 1982, quan va ser donada a l’Arxiu de la Filmoteca, on ha estat sense obrir fins que va entrar en el protocol de digitalització i es va descobrir que havia sigut dirigida no per Francisco Aguiló Torrandell, responsable d’‘El secreto de Pedriza’ (1926), com indicava la seva fitxa, sinó que la directora (amagada) era una dona.

El treball estarà disponible al públic des d’aquest dimarts 5 de maig i fins al dia 8 a través de la iniciativa #DoréEnCasa, dins del canal de Vimeo de la Filmoteca Espanyola, que des que va començar el confinament s’ha encarregat d’acostar als espectadors alguns títols restaurats recentment, com ‘Noventa minutos’ (1949), d’Antonio del Amo, o ‘Vaya luna de miel’ (1980), de Jesús Franco.

Temes:

Cine Dones