GUARDÓ TELEMÀTIC

L'autor holandès Cees Nooteboom, guardonat amb el premi Formentor 2020

L'autor, que resideix part de l'any a Menorca, és un dels escriptors europeus més celebrats

zentauroepp27412540 cees nooteboom200429113514

zentauroepp27412540 cees nooteboom200429113514

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

El jurat hauria d’haver-se reunit a Lisboa, però el confinament no ho ha permès. Així que la decisió de la concessió del premi Formentor 2020  ha hagut de realitzar-se via telemàtica. L’holandès Cees Nooteboom, un autor calidoscòpic al qual seria difícil resumir en un simple enunciat, ha sigut l’elegit. Es ratifica així la idea que el premi intenta establir un cànon de la gran literatura amb la inclusió d’un nom que ha sonat moltes vegades per al Nobel i en cas de ser així suposaria el primer per a la llengua neerlandesa.  Segons el jurat, Nooteboom és un escriptor viatger que ha fet del nomadisme una actitud filosòfica, estètica i espiritual que transcendeix les fronteres i revela la naturalesa expansiva dels horitzons humans. 

Nascut a la Haia, Nooteboom, de 86 anys, poeta novel·lista, assagista, traductor (del castellà i del català, entre altres idiomes)  i crític d’art, bon coneixedor de la cultura espanyola, resideix part de l’any a Menorca i és un autor que escriu amb la consciència de pertànyer a la gran tradició europea. «Ha viscut de prop els moments més crítics de la història del nostre continent i ho ha contemplat des de lluny: coneix molt bé els dilemes que Europa ha de resoldre. La seva obra és el resultat d’una indagació penetrant en aquest esperit que mai ens ha fet tanta falta com avui», assegura el jurat, que també destaca la mirada minuciosa de l’autor, la curiositat del qual «no deixa cap lloc lliure de la inquietud creativa que l’ha portat d’un lloc a altre des dels començaments de la seva fèrtil trajectòria literària».

Notícies relacionades

«Nooteboom ha donat a la ficció la certesa d’una presència personal i al relat existencial dels seus viatges la delicadesa narrativa de la gran literatura. És un dels més grans cronistes del nostre temps, capaç de convertir les experiències dels seus viatges en una sàvia percepció dels elements latents del cosmopolitisme estoic», destaca el jurat. Aquest està format per l’escriptora i biògrafa Judith Thurman, l’escriptor expert en temes bibliòfils Alberto Manguel, l’historiador José Enrique Ruiz-Doménec, el catedràtic de Literatura Espanyola a la Universitat d’Edimburg Alexis Grohmann, i el president de la Fundació Formentor,  Basilio Baltasar, que organitza el guardó amb el mecenatge de Simón Pedro Barceló, actual propietari de l’Hotel Formentor de Mallorca, on s’entrega el premi i se celebren les Converses Literàries, els dies 18, 19 i 20 de setembre. Aquest any, a més del premiat, l’assistència a les activitats del Nobel sud-africà J. M. Coetzee serà un dels seus grans al·licients. 

Relat existencial del viatge 

Ha obtingut, entre altres reconeixements, el Premi Europeu Aristeon de Literatura (1993) per ‘La historia siguiente’, el Premi Bordewijk (1981), el Premi Pegasus de Literatura (1982), la Medalla d’Or del Cercle de Belles Arts de Madrid (2003), el Premi Europeu de Poesia (2008), el Premi de Literatura Neerlandesa (2009) i el major premi que es concedeix en la literatura de viatges, el Premi Chatwin (2010). A França ha sigut nomenat cavaller de la Legió d’Honor i és doctor honoris causa per la Freie Universität de Berlín. Publicat majoritàriament per Siruela, entre els seus llibres més destacats es troben ’El desvío a Santiago’, ‘En las montañas de Holanda’, ‘La desaparición del muro: crónicas alemanas’, ‘La historia siguiente’, ‘Hotel Nómada’ i ‘Perdido el Paraíso’. 

Temes:

Llibres