QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

Les millors opcions per continuar celebrant Sant Jordi

Podem disfrutar d'un concert, participar en una 'macrocantada' o en un Trivial teatral

Els centres cívics, l'ajuntament i la Generalitat ofereixen també idees originals

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La Diada de Sant Jordi d’aquest any és clar que no serà com la dels altres anys. Però això no significa que ens deixem portar pel desànim. Ara, més que mai, hem d’intentar aixecar-nos, posar la nostra millor cara i refugiar-nos en unes quantes propostes que pretenen fer-nos somriure i que enfoquem el futur amb més optimisme. Com cada 23 d’abril, els llibres i les roses en seran els protagonistes, però més enllà d’aquests dos elements habituals hi ha activitats que ens poden motivar.

 

 

Un gran concert a domicili

Un dels actes més atractius és el concert que organitza Estrella Damm, El Sant Jordi Musical a Casa. Aquesta tarda, a partir de les 18.30 hores, preparen una festa a la seva web, on la música serà la gran protagonista. Al primer bloc podrem disfrutar amb el folk-pop de Blaumut, la cantautora Núria Graham, la cançó protesta de Cesc Freixas, la combinació d’estils de Meritxell Neddermann i la música alternativa de Ferran Palau. Altres artistes, com l’eurovisiu Miki Núñez i Marc Ros, el cantant de Sidonie, faran recomanacions literàries, mentre que el saxofonista Dani Nel·lo i Albert Miralles ens orientaran musicalment.

 

 

Es farà una pausa perquè sigui compatible amb els tradicionals aplaudiments de les vuit del vespre i la segona part s’iniciarà a les 20.30 hores. Comptarà amb les actuacions del trio de rumba catalana Gertrudis; la combinació de pop, reggae, ska i calypso de Suu; el trapeton (una barreja de trap i reggaeton) de The Tyets; els ritmes balcànics de la formació femenina Balkan Paradise Orchestra, i el mestissatge i els himnes reivindicatius d’Itaca Band. Nil Moliner i Adrià Salas (La Pegatina) ens suggeriran lectures, i els especialistes musicals Òscar Broc i Miqui Puig, cançons i discos per escoltar. Igualment hi participaran humoristes, periodistes i músics, que aportaran el seu petit gra de sorra per alegrar-nos el dia.

 

 

Cantar des de casa i contestar preguntes

Una altra activitat musical a què podem apuntar-nos és el Sing Sang Sung, una Sing Sang Sungmacrocantada al ritme del tema de Txarango, Compta amb mi. No fa falta entendre de música ni res semblant, ni saber llegir una partitura, simplement animar-se a cantar d’oïda des de casa i participar. Això sí, és convenient assajar una mica. L’acció tindrà lloc aquesta tarda a les 16 hores i haurem de sintonitzar el programa Popap, de Catalunya Ràdio i cantar on vulguem: a casa, al balcó, etcètera. Si ho gravem en vídeo i l’enviem a hola@thesingsangsung.com, després el penjaran al canal de YouTube de Sing Sang Sung.

Jordi Costa ‘Sec’ dirigint un Sing Sang Sung presencial. / TANIT PLANA

En l’àmbit dels escenaris, el grup Focus ens proposa un ‘quiz’, el Teatrivial. Per participar haurem d’entrar al llarg d’avui a l’Instagram d’algun dels seus teatres (RomeaLa VillarroelGoya o Comtal) i contestar set preguntes teatrals relacionades amb la geografia, entreteniment, història, art i literatura, ciències, esports i una categoria general. Entre els que encertin les respostes correctes se sortejarà un tiquet regal per assistir a un dels seus espectacles.

Imatge promocional d’aquest ‘quiz’ teatral. / FOCUS

Reptes, manualitats i fotos als centres cívics

Els centres cívics plantegen diferents activitats, com aprendre a fer unes postres especials en forma de rosa, crear-ne una de ganxet o uns reptes literaris en família (C. C. Vil·la Urània), crear una d’original sèrie de ‘bookface’ (fer-nos una foto en què la nostra imatge encaixi a la portada d’un llibre) al C. C. La Sedeta, utilitzar La Musiteca (sobre llibres relacionats amb la música) al C. C. Albareda i, juntament amb el C. C. El Sortidor, diverses iniciatives sobre llibres al CercaLlibres Virtualgravar un vídeo amb un poema al C. C. Golferichs, així com concursos literaris o poètics i recomanacions literàries en uns quants.

Un exemple del ‘bookface’ que organitza La Sedeta. / NADIA VELILLA

Els llibres i les activitats de l’ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona fa diverses propostes en el seu apartat ‘Sant Jordi des de casa’. Diversos autors, com Javier Cercas, Jordi Puntí, Llucia Ramis, Juan Villoro, Najat El Hamchi i Olga Merino, entre d’altres, ens recomanen en els seus respectius vídeos un llibre per descobrir aquests dies. Barcelona Llibres posa a disposició el seu catàleg perquè puguem descarregar-los gratuïtament. Es tracta d’una sèrie de volums centrats en la ciutat sobre història, arquitectura, urbanisme, literatura, feminisme o exposicions recents.

  

 

Finalment ens convida a participar en dues accions. Per als més petits fa uns dies que ja està en marxa el seu ‘Estimat Diari’, un lloc de trobada perquè els nens escriguin, dibuixin o formulin preguntes i totes les seves interaccions seran exposades en un ‘mapping’. Concretament, per a aquesta diada els proposa dibuixar la portada del seu llibre favorit i pujar-la a la web, juntament amb els treballs manuals que hagin fet per decorar el balcó. En aquesta línia suggereix als adults que contribueixin a dotar aquesta festa d’una mica d’alegria decorant les finestres i els espais que donen a l’exterior amb tota mena de referències a les roses (poden ser dibuixos o manualitats).

  

 

La Generalitat ofereix roses virtuals solidàries

En aquesta diada, la Generalitat se centra en la solidaritat i proposa un homenatge als sanitaris que tenen cura de nosaltres, el SantJordics. Per això ens anima a escriure un conte, un relat, un pensament o una poesia dedicat a un professional en concret que ens hagi atès i enviar-lo al correu (gracies.ics@gencat.cat) i ells l’hi faran arribar. Segur que l’emociona. Igualment ens conviden a comprar una rosa virtual i enviar-la a qui vulguem a escollir entre un ampli catàleg de més de 50 dibuixos realitzats per diversos artistes. Els beneficis de la campanya aniran destinats a l’Hospital Clínic.

  

Notícies relacionades

 

El Memorial Democràtic recomana 10 llibres històrics per llegir aquests dies, organitza un club de lectura per a aquesta tarda (18 h) per comentar el llibre El xal, de la novel·lista Cyntia Ozick, i organitza un ‘quiz’ (19.30 h) amb qüestions sobre la literatura i la memòria històrica. Altres opcions que ofereix la Generalitat són el portal educatiu edu365, que també té activitats concretes per avui, com les lectures del filòsof italià Gianni Rodari (en el centenari del seu naixement), ens faciliten un enllaç per veure gratuïtament la pel·lícula La llegenda de Sant Jordi (2014) i ens desafien per veure si som capaços de resoldre tres senzills reptes matemàtics. Diferents maneres per celebrar Sant Jordi, que ningú ens amargui la festa...