10 sèries animades per a adults

zentauroepp53142491 the midnight gospel200416154249

zentauroepp53142491 the midnight gospel200416154249 / COURTESY OF NETFLIX

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¡Compte! No tots els dibuixos acolorits a la televisió són per a consum infantil. Des de l’aparició de ‘Los Simpson’, però particularment durant l’última dècada, l’animació per a adults s’ha convertit en una de les parcel·les més excitants i imaginatives de la televisió. Dilluns, dia 20, arriba a Netflix l’últim gran exemple: ‘The midnight gospel’, cocreació de Pendleton Ward, el pare de la intergeneracional ‘Hora de aventuras’. La recollim en aquest top 10 al costat d’un grapat de títols clau.

1. ‘Archer’ (2009-)

El que va començar com una paròdia de James Bond va anar perdent, amb el temps, qualsevol mena de lògica i amb això ha guanyat atractiu. Des de fa diverses temporades succeeix en el subconscient del superespia del títol; en l’última es trasllada a un espai exterior retrofuturista amb alienígenes devoradors de cereals i robots gladiadors. Movistar+.


2. ‘Rick y Morty’ (2013-)

¿Paròdia de ‘Retorn al futur’? Aquest avi i aquest net són molt Doc i McFly, però, en realitat, la seva sèrie va molt més enllà d’aquest camp referencial; abraça moltes altres influències i recorre amb alegria totes les dimensions còsmiques i tonals. HBO Espanya i TNT.


3. ‘BoJack Horseman’ (2014-2020)

Tot i que al principi no va fer furor, ‘BoJack Horseman’ va acabar convertida en fenomen de culte i el seu comiat aquest mateix any suposa gairebé el final d’una època. L’heroi titular és un cavall actor depressiu amb trets dels ‘difficult men’ de la tele moderna. La sèrie observa la condició masculina i el ‘showbusiness’ amb tant sarcasme com, sovint, força melancolia. Netflix.


4. ‘Somos osos’ (2014-)

Algú es pot preguntar què fa aquí aquesta creació de Daniel Chong si es pot disfrutar a Boing a qualsevol hora. Doncs bé: ‘Somos osos’ és, sota la seva (màgica) aparença naïf, una sèrie que aborda ansietats mil·lennistes, es preocupa per representar les minories racials i pot marcar-se un episodi en homenatge a Nicolas Winding Refn (director de ‘Drive’ i ‘Solo Dios perdona’). Boing, HBO.


5. ‘Big mouth’ (2017-)

La pubertat va ser un infern, però passar-hi almenys ens serveix per reconèixer-nos en els personatges de ‘Big mouth’ i petar-se de riure amb ells (no d’ells). Poques sèries (animades o no) han abordat aquells anys de les nostres vides amb tanta sinceritat i inspiració. Netflix.


6. ‘Devilman crybaby’ (2018-)

On aquest geni sonat anomenat Masaaki Yuasa adaptava el seu personal manera (psicodèlica, expansiva) el manga i l’anime del gran Gō Nagai. Atenció als seus crèdits inicials, codirigits per un barceloní establert a Tòquio: Abel GóngoraNetflix.


7. (Des)encanto (2018-)

¿Per què no ha obtingut aquesta aventura medieval de Matt Groening tant èxit com ‘Los Simpson’ o ‘Futurama’? Misteri. Aquí hi ha gags visuals de primera, personatges de llegenda (¿com no estimar un elf anomenat Elfo?) i, és clar, algunes ràfegues d’emoció pura. Netflix.


8. ‘Undone’ (2019-)

De la imaginació de Raphael Bob-Waksberg Kate Purdy, creador i guionista/productora, respectivament, de ‘BoJack Horseman’, sorgeix aquesta odissea de l’espai, el temps i les portes de la percepció. Ningú ha aprofitat de manera tan al·lucinant la tècnica de rotoscòpia. Prime Video.


9. ‘Primal’ (2019-)

Notícies relacionades

¿Una aventura prehistòrica sobre l’amistat entre un cavernícola i un dinosaure? ¡Els petits voldran veure-la! Però no els deixin fer-ho, perquè l’última obra (mestra) de Genndy Tartakovsky no és precisament ‘El viaje de Arlo’. Només el primer episodi ja reuneix tants xocs com una temporada de ‘Joc de trons’. HBO


10. ‘The midnight gospel’ (2020-)

No és la primera sèrie d’animació basada en un podcast: fa deu anys ja vam veure ‘The Ricky Gervais show’. Però ‘The midnight gospel’ continua sent única, ja que il·lustra amb animació visionària (a càrrec de Pendleton Ward) les entrevistes imaginàries de Duncan Trussell amb personatges impossibles. Netflix, des de dilluns, dia 20.