Els estralls del coronavirus

Els artistes lluiten per cobrar l'atur arran del tancament dels espais culturals

«Confio més en la ministra Montero que en Rodríguez Uribes», revela esperançat davant de la reunió d'aquest divendres l'actor Iñaki Guevara

Les comunitats autònomes i els municipis defensen que la cultura sigui declarada «bé de primera necessitat»

zentauroepp53057896 graf7153  madrid  07 04 2020   fotograf a facilitada por mon200410113849

zentauroepp53057896 graf7153 madrid 07 04 2020 fotograf a facilitada por mon200410113849 / Borja Puig de la Bellacasa

2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero

Els artistes exigiran aquest divendres a les administracions públiques que paguin les actuacions cancel·lades per la crisi del coronavirus i el tancament dels espais culturals per indemnitzar els actors, actrius, músics i ballarins que es «veuen abocats a situacions extremes que voregen l’exclusió social i la indigència» després del decret de l’estat d’alarma.

Aquesta és una de les propostes, juntament amb la de tenir dret a l’atur, que plantejarà el secretari general de la Unió d’Actors i Actrius, Iñaki Guevara, en la reunió telemàtica que mantindrà amb 29 representants més del panorama cultural amb la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el titular de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

La creació d’uns ‘bollibres’ per a l’adquisició d’exemplars de lectura, la baixada de l’IVA del 10% al 4% o l’‘especialització’ de funcionaris per atendre les especificitats del sector són algunes de les peticions que el sector traslladarà als ministres, informa Europa Press.

Guevara acudeix a la cita virtual «contenint l’aire» però esperançat per la participació de Montero. «Tinc més confiança en ella que en el ministre», reconeix, mentre recorda la «tremenda» decepció que va sentir el 8 d’abril quan Rodríguez Uribes va declarar que no hi havia mesures específiques per a la cultura.

Viure al dia

«Primer, la salut i després, el cine», va proclamar Rodríguez Uribes davant de l’estupor de molts artistes que «viuen al dia» i no poden accedir a prestacions d’atur malgrat els decrets firmats pel Govern per pal·liar els estralls econòmics  a les llars espanyoles.

Iñaki Guevara insisteix a exigir a l’Executiu que protegeixi el sector amb mesures urgents que permetin l’accés a la prestació contributiva o el subsidi d’atur «que ja han sigut contemplades per a altres treballadors especialment colpejats per la crisi» de la Covid-19.

«Ens morim, però de gana i ofegats pels pagaments ordinaris de qualsevol ciutadà», avisa l’actor Iñaki Guevara en el document que presentarà a Montero i Rodríguez Uribes i que ha sigut avalat pels treballadors autònoms de les arts escèniques i la resta de sindicats del sector.

Tots coincideixen que és «imprescindible que qualsevol prohibició de treballar vagi acompanyada de mesures socials que protegeixin» l’empleat afectat per aquesta aturada de l’activitat, que ha baixat el teló de cines, teatres, auditoris, biblioteques, llibreries i museus.

«Les mesures fins ara aprovades per l’Executiu no tenen absolutament cap aplicació al sector artístic a causa de la intermitència que caracteritza laboralment la seva professió», remarquen.

Pacte d’Estat

Notícies relacionades

 Aquesta cita es produeix l’endemà que el ministre es reunís de forma telemàtica amb els consellers de Cultura de les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per impulsar un «pacte d’Estat».

Tots van coincidir en la necessitat de declarar l’activitat cultural com a «bé de primera necessitat» per preservar-la davant de possibles futures crisis i a fer tot el possible «perquè ningú es quedi enrere» en aquesta fase de resistència de la pandèmia global que ha tret de l’escenari cultural tant artistes com ciutadans.