QUARANTENA CULTURAL

Els festivals podran acollir-se a supòsits de força major pel coronavirus

La Generalitat aprova un Decret Llei on estableix els criteris a complir pels esdeveniments culturals i festivals afectats per acollir-se a ajuts

zentauroepp48401747 icult200327183352

zentauroepp48401747 icult200327183352 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts

Els festivals i esdeveniments culturals podran acollir-se als «supòsits de força major» en cas que s’hagin de suspendre o ajornar. Així ho assenyala el nou decret llei de mesures extraordinàries aprovat pel Govern de la Generalitat per fer front la crisi del coronavirus al sector cultural. Es consideraran de força major «els casos de suspensió o ajornament dels esdeveniments culturals que, per la seva rellevància, envergadura i naturalesa internacional, requereixen una preparació especial i depenen en gran manera de la mobilitat dels assistents, fins i tot després de l’aixecament de l’estat d’alarma». 

El Departament de Cultura decidirà si els esdeveniments compleixen els requisits per acollir-se a aquests «supòsits de força major» en cas de suspensió o ajornament d’un esdeveniment cultural o festival. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va explicar que es podran aplicar «els supòsits de la força major», sempre que es compleixin els següents requisits. Primer, que ja estiguessin programats i que la venda d’entrades hagués començat abans del dia 13 de març de 2020 en què es va decretar l’estat d’alerta. Segon, que tot el treball o part de les actuacions preparatòries necessàries per garantir la celebració no s’hagin pogut realitzar per dur-se a terme obligatòriament en el període d’estat d’alarma. En l’acord del Govern, es consideren actuacions preparatòries, entre altres, «les contractacions logístiques o artístiques, l’obtenció de llicències o drets d’ocupació».

Factors a tenir en compte

Notícies relacionades

El Departament de Cultura determinarà quins esdeveniments compleixen aquests requisits en funció de la seva repercussió econòmica, mediàtica i cultural, el nombre d’entrades venudes en el moment de declarar-se l’estat d’alarma i el manteniment de futures edicions.

Actualment hi ha festivals pendents de la seva celebració com el Primavera Sound, previst del 3 al 7 de juny al Parc de Fòrum; el Sónar, del 18 al 20 de juny, i el Cruïlla, del 2 al 4 de juliol. De moment s’ha anul·lat el Terramar de Sitges. L’Ajuntament de Sitges i l’empresa organitzadora, Terra Music & Events, van decidir suspendre l’edició 2020 que s’anava a celebrar del 24 de juliol al 14 d’agost i concentrar esforços en la del 2021. Tot i que faltaven quatre mesos per a la data prevista d’inici, es va considerar que la incertesa que genera l’actual crisi sanitària no permet assegurar que el certamen es pogués desenvolupar amb les mínimes garanties.