ART ESPONTANI

Cultura de quarantena: Begoña Alberdi, la soprano que cada nit regala òpera als seus veïns

La cantant actua des de casa per al seu pati d'illa després dels aplaudiments al personal sanitari i altres col·lectius que segueixen al peu del canó

«Té millor acústica que molts teatres», diu la reconeguda artista, que s'ha convertit en un fenomen del barri de Sant Antoni

soprano vid 17 095304 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Begoña Alberdi mai havia cantat per als seus veïns de manera tan franca, directa i natural. Ella, que ha actuat gairebé 300 vegades al Liceu, va aprofitar el primer dia d’aplaudiments populars des dels balcons al personal sanitari, que lluita diàriament contra el coronavirus, per mostrar el seu agraïment a través del que millor sap fer: cantar. Va començar interpretant ‘O mio babbino caro’ i diumenge va cantar l’‘Ave Maria’ i la ‘Cançó d’amor i de guerra’. Dilluns a la nit va interpretar l’ària ‘Casta diva’, la melodia més popular de l’òpera Norma. El temps no acompanyava: feia fred i plovia. Però la seva veu va donar una mica de calma als qui esperen com poden a casa seva que amaini la tempesta, la meteorològica i la global provocada per la pandèmia. «El primer dia vaig cantar en pijama, sense llum i sense escalfar la veu des de la galeria de casa», recorda la soprano, que s’ha convertit en un fenomen del veïnat. El debut va agafar per sorpresa els seus veïns. «Però ara poc abans ja veig com s’obren els llums dels balcons».

Mai havia imaginat que donaria un nou sentit a les seves interpretacions. Canta ‘a capella’, des del cor, i ha descobert que bé que sona aquest pati d’illa del barri de Sant Antoni, a l’Eixample, on fins i tot els nens li dediquen ‘bravos’. «L’acústica és bona, perquè tot i que és a l’aire lliure té la forma d’un teatre romà i reverbera bé. Té millor acústica que molts dels teatres on canto, la veritat», comenta aquesta dona que intenta treure el millor d’aquests dies de reclusió a casa. Ella, autora del llibre, ‘Canto y técnica vocal para dummies’ també preveu continuar amb les classes de cant amb alguns dels seus alumnes. «Avui dia és qüestió de connectar-nos. I no només per treballar. El meu marit i jo organitzarem sopars amb l’ordinador obert i així podem compartir una bona estona amb amics».

Solidaritat

La tecnologia ajuda a no sentir-se tan sols. Però la bonica música que dedica cada nit als seus veïns també. Canta pensant en tots aquells col·lectius que estan lluitant a primera fila contra la pandèmia. Però també per expressar la seva «solidaritat amb les caixeres i la gent dels supermercats que han hagut de fer front a una allau de persones, als policies que patrullen els carrers i els que estan obligats, per la feina, a estar fora de casa en aquest temps de confinament». I afegeix: «Aquest virus no fa distincions entre races, idees polítiques o classes socials. Ens afecta a tots».  

Begoña Alberdi canta des de la seva galeria al pati d’illa, dilluns a la nit / ELISENDA PONS

Notícies relacionades

Ella mateixa, veient l’èxit, ha començat a penjar els seus concerts per al pati de veïns en el seu compte d’Instagram. Ara ja no canta en pijama, però sí amb la mateixes ganes que el primer dia. «Demà [aquest dimarts per al lector] cantaré el vals de Musetta de La Bohème. Ve de gust una cosa més alegre de Puccini després del Casta Diva, que és més seriós». A l’hora de seleccionar les seves peces tria les més compactes en la part vocal, sense gaires compassos orquestrals entremig perquè així queda millor quan es canta ‘a capella’, amb aquesta poderosa i bonica veu que tants aplaudiments rep aquests dies. Alberdi, que ha actuat en més d’una quarantena d’òperes i ha cantat amb primeres espases de la lírica, està assaborint un èxit veïnal que mai hagués imaginat.

A més, la flexibilitat de tenir el seu propi ‘teatre’ li permet llibertat total a l’hora de triar el repertori. I, com que temps és el que ara més té, evita les presses a l’hora d’escollir. «Quanem llevo al matí decideixo què cantaré aquell dia en funció de com em sento». Genial.