CANVI DE CRITERI RADICAL

Hollywood estrenarà pel·lícules simultàniament en cines i llars | Coronavirus

Universal anuncia l'estrena en plataformes de 'streaming' sense esperar 90 dies o fins i tot simultània

Les autoritats de tot el país han ordenat o recomanat el tancament de les sales

zentauroepp52482117 icult hombre invisible200227163818

zentauroepp52482117 icult hombre invisible200227163818

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Era el 2007 quan Steve Burke, llavors cap de Comcast, va dir que es podia «imaginar una situació en què es posi ‘Spider-Man’ (en televisió a la carta) alhora que s’estrena en cines per 30, 40 o 50 dòlars». En els 13 anys transcorreguts la situació imaginada per Burke no havia arribat. Fins que ha aparegut el coronavirus.

Aquest dilluns, els estudis NBCUniversal (propietat de Comcast) anunciaven que tres de les pel·lícules que ja tenien en sales (’La caza’, ‘El hombre invisible’ i ‘Emma’) es distribuiran en plataformes i televisió a la carta a partir de divendres i que el 10 d’abril s’estrenarà alhora a les sales que segueixin obertes i en ‘streaming’, per 19,99 dòlars, ‘Trolls 2: Gira mundial’.

Warner ha sumat aquest dimarts anuncis similars per a dues pel·lícules ja a les sales que migraran a l’entreteniment a casa: ’Aves de Presa’ i ‘The Gentlemen. Los señores de la mafia’. I així es feia miques la finestra de distribució, de moment davant de l’emergència, tot i que ningú pot garantir si podrà tornar a tancar-se.

Situació excepcional

La situació per a Hollywood sens dubte és excepcional. La taquilla dels EUA va registrar el cap de setmana els  pitjors resultats des de fa dues dècades. Els dos principals mercats del país, Nova York i Los Angeles, van decretar el cap de setmana el tancament de les sales de cine. Fins i tot en altres llocs amb menys casos detectats i mesures menys estrictes pesaven les recomanacions del Centre de Control de Malalties, que diumenge va desaconsellar reunions de més de 50 persones.

La pressió es va fer encara més gran dilluns, quan el president Donald Trump va presentar directrius que fan una crida a evitar reunions de més de 10 persones. I les dues principals cadenes d’exhibidors dels EUA, AMC i Regal, han anunciat en les últimes hores el tancament temporal de tots els seus cines.

Des de NBC Universal han assegurat que encara no s’han pres decisions sobre altres títols amb estrenes previstes per a més endavant aquest any. Tampoc han donat detalls dels plans per a altres regions, però en el comunicat d’anunci de Jeff Scholl es llegeix: «Esperem i creiem que la gent continuarà anant als cines on estiguin disponibles, però entenem que per a la gent en diferents àrees del món això cada vegada és menys possible».

¿Mesura només temporal?

Notícies relacionades

Per pensar que pot ser una mesura temporal i adaptada a les circumstàncies no només s’ha de mirar una altra frase del comunicat, en la qual s’anuncia que «es determinarà la millor estratègia de distribució a cada mercat així que canviï la situació». També hi ha el cas d’una altra pel·lícula de l’estudi, ‘Dolittle’, que ara per ara no s’ha inclòs a la finestra retallada. Tot i que la costosa superproducció de 175 milions de dòlars només ha recaptat 227 milions en cines  i podria beneficiar-se de l’‘streaming’, Universal sembla estar apostant pel fet que la normalitat (i les sales obertes) començarà  a tornar a la Xina, on encara no s’ha estrenat.

No obstant, recobren força les paraules que fa deu dies, abans que esclatés plenament la crisi del coronavirus als EUA, deia a la revista ‘New York’ David Unger, d’Artist International Group. «Ara és quan l’‘streaming’ es normalitza per al món i serà desastrós per a tota la indústria. [...] Canviarà els patrons de visió, canviarà el comportament, canviarà la forma com la gent consumirà entreteniment».