Acte cultural per 'streaming'

Alessandro Baricco: «La revolució digital ens està permetent ser una comunitat forta i unida en la crisi del coronavirus»

En temps de Covid-19, l'escriptor italià ha sostingut una xerrada amb Jorge Carrión via Skype sota el paraigua del CCCB

zentauroepp52819414 icult200317123459

zentauroepp52819414 icult200317123459

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Si hi ha un autor que s’ha fet innombrables preguntes sobre el difícil pas de la cultura analògica a la digital aquest és Alessandro Baricco. L’escriptor italià, l’últim assaig del qual ‘The game’, publicat per Anagrama, va en aquest sentit, havia d’haver acudit a un diàleg al CCCB al costat del periodista i escriptor Jorge Carrión, però la crisi del Covid-19 l’hi ha impedit. El centre, potser el que millor ha abordat aquestes candents qüestions de pensament en els últims anys a Barcelona, ha habilitat una ràpida resposta realitzant la conversa a través d’Skype que es va poder veure en ‘streaming’ i ara està penjada a la web del CCCB. Una resposta que s’adapta formalment a aquests temps i que ha afegit un plus a la xerrada que originalment havia d’haver-se realitzat en el marc de l’exposició Cultura del vídeo joc i que ara adquireix un sentit més urgent. Com va advertir Carrión al principi de la xerrada mantinguda pels autors des dels seus respectius confinaments, de sobte el modern concepte de viralitat ha tornat al seu original sentit biològic.

Aturar-nos i pensar

«Vivim en un moment estranyíssim que ningú podia imaginar», explica Baricco des del seu domicili de Torí, davant un antic gravat de Manhattan que aprecia particularment. L’autor de ‘Seda’ i director de l’escola Holden d’escriptura, que en uns mesos pensa obrir una sucursal a Madrid dirigida a l’àmbit castellà i en general als estudiants llatinoamericans, defineix aquest estat d’emergència, que ens ha obligat a tots a aturar-nos i pensar com «un moment històric que és una festa per a la intel·ligència i per això un moment magnífic malgrat la seva duresa».  Però per a això, afirma, és necessari no deixar-se arrossegar per la por. «De fet, crec que aquest és un punt d’inflexió per a tots nosaltres ja que aprendrem a debatre el que ens està passant». Per a Baricco, el lloc en el qual es realitza i es realitzarà aquesta reflexió és, sens dubte, el món digital, o el que ell ha anomenat ‘The Game’.  

En la bona via 

Notícies relacionades

«N’hi ha molts que diuen fàstics de la revolució digital i altres que la defensem, però crec que la realitat ens està donant la raó. Perquè només en aquests dies comprenem que el món digital està salvant un munt de vides. És precisament el món digital el que ens està permetent ser una comunitat forta i unida. Si no fos per internet no podria parlar amb ningú en aquests moments, més enllà de la meva família i això és una cosa que ens passa a tots. Això ajudarà a comprendre que la revolució que hem elegit és el camí correcte perquè té per objectiu fer-nos la vida millor a tots, no a uns quants privilegiats». 

Malgrat considerar-se un home amb mecanismes mentals del segle XX –no estic enganxat sempre al mòbil, no sé utilitzar molt bé l’Skype i mai he tret el cap pel Tinder–, Baricco assegura que tot el seu treball creatiu no es pot comprendre sense les estructures digitals.