QUÈ PODEM FER AVUI... A CASA

Les millors pàgines web perquè els nens continuïn aprenent

Edu365 ofereix múltiples activitats i jocs didàctics per a tota mena d'edats

Altres opcions interessants són Mundo Primaria, Didactalia, Cristic o Puntmat

100 0316

100 0316

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels grans problemes que tenen les famílies aquests dies sense escola és entretenir els nens amb activitats educatives que els resultin útils i evitar que passin el dia enganxats a la consola o a la tele. Per això avui buscarem algunes de les millors pàgines web perquè puguin divertir-se i, alhora, aprendre durant aquestes jornades en companyia dels pares o els avis, convertits en cangurs forçosos.

Algunes de les moltes activitats que proposa edu365.cat

De la Peppa Pig a la seguretat a les xarxes

El Departament d’Educació gestiona edu365.cat, que proposa activitats des d’infantil fins a batxillerat. Unes quantes són externes i estan en anglès. Perquè sapiguem seleccionar les millors o les més adequadas sempre hi ha una pestanya on ens indiquen els més recomanables (Destaquem). Els més petits podran jugar amb la Peppa Pig, les parts del cos humà o a conèixer el seu entorn, així com aprendre una mica d’anglès o començar a practicar amb la lectura i l’escriptura. Els de primària podran practicar les seves assignatures amb exercicis autocorrectius, aprendre diverses llengües o fer activitats relacionats amb la música, com aprendre a tocar la flauta o a programar un robot de Lego.

L’apartat de edu365 dedicat a jocs de matemàtiques.

En l’apartat destinat a l’ESO s’hi afegeixen, a més, les tradicionals matèries que s’imparteixen a classe com biologia, física i química, cultura i valors ètics i d’altres optatives com llatí, grec o filosofia. També els ensenyaran a dissenyar escenaris virtuals, descobrir els principals elements del cine, el teatre o la dansa i controlar la seva seguretat a les xarxes. I els més grans poden aprendre com fer servir un programa de gravació i edició d’àudio, fer una pel·lícula d’animació o descobrir els diferents tipus de personalitat.

Mundo Primaria té apartats per a cada assignatura.

Aprendre divertint-se

Mundo Primaria (www.mundoprimaria.com) és un portal educatiu gratuït que conté múltiples atractius i, a més, està dividit per cursos (des d’infantil fins a sisè) perquè cadascú pugui fer activitats adequades a la seva edat. Té un apartat de jocs de diferents assignatures, com matemàtiques, llengua, anglès o ciències, però la resta, que semblen simplement lúdics, també tenen elements perquè aprenguin. Per exemple, en els de futbol n’hi ha un de penals, però perquè entri la pilota han de practicar les multiplicacions o les sumes i restes, crear l’alineació perfecta, en què els dorsals dels números sumin el resultat final o memoritzar jugades.

Els jocs són molt atractius per als nens.

Altres jocs estan dedicats als retallables, la cuina, els animals, atenció, lògica, música lletres, puzles, parelles o mentals. El següent grup d’activitats se centra en els contes i la comprensió lectora per mitjà de llegendes, faules o poemes. Igualment inclou dibuixos per acolorir, endevinalles, acudits o cançons adequats per a la seva edat, embarbussaments, taules de multiplicar per imprimir, xifres romanes o mandales.

Didactalia destaca pels seus mapes detallats.

Mapes i jocs

Els mestres utilitzen habitualment Didactalia (www.didactalia.net), que inclou més de 50 matèries diferents repartides per assignatures en diferents nivells educatius des d’infantil fins a batxillerat. En tots els idiomes oficials del país i fins i tot en anglès, francès o portuguès. Inclou exercicis, problemes, jocs, unitats didàctiques i moltes activitats més. Igualment té una llista d’enllaços a altres pàgines complementàries. Per descobrir-la n’hi ha prou amb anar clicant les diferents opcions fins que trobem la que més ens interessa. Especialment interessant resulta la seva secció de mapes de tots els continents, províncies, capitals, rius, costes, etcètera. Té una opció de pagament que permet l’accés a moltes altres possibilitats per 11,95 euros a l’any.

La pàgina d’entrada al portal Cristic.

Notícies relacionades

El portal Cristic (www.cristic.com) ofereix més de 500 jocs interactius ‘online’, també agrupats pels diferents nivells d’infantil i primària i apartats dedicats als professors o a les famílies. Són gratuïts, sense publicitat i molt divertits. Tots han sigut provats prèviament i puntuats d’1 a 5 estrelles pels seus responsables. A més de les assignatures habituals destaquen els espais dedicats a plàstica, informàtica o música. Connecta amb un blog on ens ensenyen a practicar diversos jocs o manualitats, com fer neu artificial o una caixa de llum.

Algunes de les propostes de Puntmat.

Matemàtiques de tota mena

Per als aficionats a les matemàtiques recomanem també Puntmat (puntmat.blogspot.com), on podran intentar resoldre un munt d’enigmes de diferents nivells. N’hi ha de realment complexos, ja per als alumnes més grans, però si fem una volta per la pàgina en trobarem d’altres de més senzills per als més petits. Piràmides numèriques, factors, fraccions, trigonometria o jocs amb calculadores.  Diferents opcions perquè els petits puguin continuar estudiant a casa d’una manera tan divertida com didàctica.