PANDÈMIA GLOBAL

El coronavirus paralitza l'activitat teatral i lírica de Catalunya

El Liceu, l'Auditori, el Palau de la Música, el TNC i el Lliure cancel·len l'activitat fins al 26 de març després de l'alerta decretada per la Generalitat

Els teatres de més de 1.000 localitats hauran de tancar i la resta només podrà acollir un terç del seu aforament durant els pròxims 15 dies

zentauroepp50232122 icult liceu200121210958

zentauroepp50232122 icult liceu200121210958 / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Mals temps per a la lírica. El Gran Teatre del Liceu de Barcelona ha suspès l’estrena mundial de la nova producció de l’òpera ‘Lohengrin’, de Richard Wagner, després que Quim Torra, president de la Generalitat, hagi decretat l’estat d’alerta pel coronavirus durant els pròxims 15 dies. No és l’únic centre artístic afectat. El TNC, l’Auditori i el Palau de la Música han paralitzat la seva activitat fins al dia 26, mentre altres teatres, museus i sales intenten adaptar-se com poden a la reducció d’aforament a un terç de la capacitat, com ha decretat la Generalitat.

El Mago Pop i el seu espectacle ‘Nada es imposible’, el més vist d’aquesta temporada, ha suspès funcions del 12 al 26 de març perquè el Teatre Victòria supera les 1.000 localitats les té gairebé totes venudes. Només dos teatres més de Barcelona disposen d’aquest gran aforament: Tívoli i Coliseum. Però les dues sales, amb els espectacles del Tricicle i ‘A chorus line’, respectivament, han decidit tancar també la persiana fins al dia 26. El mateix ocorre amb la resta de teatres del grup Balañà -Borràs i Club Capitol- i les del Grup Focus, que gestiona el Romea, el Goya, el Condal i La Villarroel. Adetca ha anunciat que la majoria de teatres tancaran les seves portes. 

En una compareixença aquest dimecres al Liceu, el director general, Valentí Oviedo, ha lamentat la cancel·lació de les funcions previstes de ‘Lohengrin’ dirigit escènicament per Katharina Wagner, besneta del compositor amb un magnífic repartiment liderat per dos cantants de referència: Klaus Florian Vogt i Evelyn Herlitzius. Aquesta coproducció amb l’Òpera de Leipzig es queda sense estrena oficial el 19 de març i les funcions del 22 i 25. Tot i que dimecres Oviedo va recordar que podrien mantenir-se les últimes quatre –si no es prolonga la quarantena– que estan previstes els dies 28 i 31 de març, 3 i 5 d’abril, aquest dijous el teatre ha enviat un comunicat en què anunciava la suspensió completa de l’activitat fins al dia 26. Aquesta òpera era un dels punts àlgids de Barcelona Obertura, programa musical destinat a atreure a la capital catalana amants de la música clàssica i de l’òpera de tot el món. El 28% de les entrades venudes havien sigut adquirides per públic de fora de l’Estat. 

Klaus Florian Vogt en la nova producció de ‘Lohengrin’ de Katharina Wagner / A. BOFILL

Amb un aforament de 2.292 localitats, el Liceu no pot aixecar el teló al superar les 1.000 localitats i tenir-ne més del 80% d’entrades venudes. Es preveuen pèrdues notables per al teatre, que havia invertit 310.000 euros en la producció. El projecte educatiu organitzat pel Liceu ‘El monstre en el laberint’ també queda suspès fins a nou avís. 

A l’Auditori se suspenen tots els concerts a partir d’aquest dijous i fins al 26 de març, però es mantenen les actuacions d’Aris Quartet, Dudok Quartet i Esmé Quartet aquest dijous al realitzar-se en una sala de menys de 1.000 persones, que s’acollirà a la norma de només vendre un terç de les entrades. Però l’Auditori no podrà oferir vint-i-dos concerts i activitats que estaven previstos. El públic recuperarà els diners de les entrades. Rebran els diners directament a la targeta de crèdit si la van adquirir per aquest canal i, si ho van fer a taquilla, poden enviar un correu a contacte@auditori.cat.   

El Palau de la Música suspèn totes les activitats organitzades per la Fundació Orfeó-Palau del 12 al 26 de març i també el concert de l’Escola de Coral de l’Orfeó Català del dia 29. S’està estudiant buscar noves dates per als concerts previstos. Els canvis en cas d’actuacions de promotors externs s’anunciaran a la web www.palaumusica.cat. 

El TNC abaixa el teló

El TNC cancel·la tota l’activitat a les seves tres sales: ‘Justícia’ a la Sala Gran, ‘Solitud’ a la Sala Petita i ‘L’huracà’ –que ni s’arribarà a estrenar– a la Sala Tallers. Els diners de les entrades es tornaran el més aviat possible, afirmen fonts del centre. També s’anul·la la funció de ‘La Rambla de les Floristes’, producció del TNC, que s’havia de realitzar a Granollers aquest diumenge, però en canvi es manté la de Manacor aquest divendres perquè a les Balears no s’han decretat mesures extraordinàries per contenir l’expansió del coronavirus. La Mostra d’Igualada també s’anul·la i el Teatre Lliure també tancarà fins al 26 de març.  

Dansa 

El Mercat de les Flors tampoc programarà res fins a final de mes. S’ha cancel·lat l’estrena de l’espectacle de La Intrusa ‘It’s a wrap (Kubrik is dead)’ així com tota la programació de la Quinzena Metropolitana. Els organitzadors intentaran reprogramar els espectacles més endavant. 

Notícies relacionades

El Centre Cultural Terrassa ha traslladat l’actuació del mag Jorge Blass del 13 de març al 13 de setembre i les del Ballet i Orquestra de Sant Petersburg del 14 i 15 d’aquest mes al 26 i 27 de setembre. La Sala Tarantos deixarà de programar flamenc fins al 26 de març. Els seus responsables expliquen que no surt a compte obrir un espai de tan poc aforament per a només un terç d’espectadors. En canvi el Tablao El Cordobés manté l’activitat. D’altra banda el Poble Espanyol ha traslladat el Festival de Titelles de Barcelona del 21 i 22 de març a la setmana del 10 d’octubre.

Museus i biblioteques

Els grans museus, com el MNAC, CaixaForum, Fundació Miró, Macba i CCCB, s’adaptaran a la normativa i reduiran l’aforament a un terç. Segons informa l’Icub, biblioteques, centres cívics i la resta d’equipaments culturals de proximitat es mantindran oberts només a un terç de la seva capacitat, cancel·lant els tallers destinats a gent gran. La Fundació Mapfre tanca temporalment la sala d’exposcions de la casa Garriga Nogués,