CRISI SANITÀRIA

El coronavirus obliga a reduir l'aforament dels cines

La mesura es prendrà a les sales de les tres zones més afectades, Madrid, la Rioja i Àlaba, així com a les de Catalunya

zentauroepp25970488 icult cine aribau butacas200229185306

zentauroepp25970488 icult cine aribau butacas200229185306

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez / Julián García

La situació a les sales de cine ha canviat radicalment des de l’anunci per part del Govern de les noves mesures per contrarestar l’expansió del coronavirus. Si durant el cap de setmana s’omplien sessions per veure algunes pel·lícules, com és el cas d’‘Invisibles’, de Gracia Querejeta, això ja no serà possible fins al pròxim 25 de març, data en la qual es tornarà a analitzar l’estat de l’avenç de l’epidèmia.

La Federació de Cines d’Espanya (FECE), en la qual estan integrades el 80% del total de pantalles existents a tot el país, ha declarat, a través d’un comunicat, que les sales mostren el seu «total compromís amb les autoritats sanitàries per col·laborar en tot el possible durant aquesta crisi i perquè els espectadors puguin estar segurs disfrutant del cine en pantalla gran».

Per a això, els cines de les tres zones més afectades, Madrid, la Rioja i Àlaba, seguiran oberts al públic, però amb un aforament limitat d’un terç del total de cada una de les sales, durant els pròxims quinze dies. La mateixa situació es viurà a Catalunya, després de l’anunci fet en aquest mateix sentit pel president Quim Torra, després de la reunió del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat. La FECE no va incloure Catalunya en la seva llista de zones afectades perquè la Generalitat encara no havia publicat la decisió al DOGC, segons va explicar a aquest diari un portaveu de la federació.

Més de 1.000 butaques

A més, les sales amb un aforament superior a 1.000 butaques hauran de suspendre la seva activitat durant aquest període, tal com han indicat les autoritats sanitàries, tot i que en el cas del cine només afecta tres espais, les sales grans dels Capitol i Callao, a Madrid, i dels Aribau  Multicines, a Barcelona.

De manera voluntària i «com un compromís del sector per incrementar les mesures de prevenció davant el Covid-19», es fomentarà l’espaiat horari de les sessions i la distància de seguretat recomanada dels espectadors dins de la sala. En aquest sentit, la cadena de cines Yelmo ha anunciat en un comunicat que bloquejarà automàticament files i butaques alternes per garantir una separació mínima. A més, iniciarà un protocol de prevenció davant de contingències sanitàries que afectarà la higiene de les seves sales i espais comuns mitjançant la utilització de desinfectants especials, dispensadors i estris d’un sol ús.

David García, responsable de comunicació i màrqueting dels cines Verdi a Madrid i Barcelona, reconeix que, des de l’anunci de les mesures especials, s’ha notat el descens del públic. «No és una cosa que ens agradi, però empatitzem amb la situació i ho entenem perfectament».

Reducció d’estrenes

Un altre problema al qual s’enfronten els exhibidors és la reducció en el nombre d’estrenes, cosa que afectarà l’oferta de la cartellera. La setmana passada se suspenia un dels grans ‘blockbusters’ espanyols de la temporada, ‘Operación Camarón’, de Telecinco Cinema i fa unes hores passava el mateix amb ‘Todo pasa en Tel Aviv’, una comèdia sobre el conflicte àrabo-israelià que era una de les apostes de la productora independent Surtsey Films. «Per a nosaltres és un drama retardar l’estrena després d’haver invertit en publicitat, fet preestrenes, però ens trobem en una situació en la qual tot s’ha quedat en ‘stand by’, no ens podem arriscar», comenta Fernando Lobo, cap de premsa de la distribuïdora. L’obertura d’una nova sala en ple centre de Madrid, que ells mateixos havien de en marxa el dia 27 de març, també s’ha posposat.

Notícies relacionades

Així doncs, la cartellera del 13 de març quedarà més desolada que mai. Resisteixen ‘La canción de los nombres olvidados’, ‘Y llovieron pájaros’, ‘Fahim’, ‘First love’ i ‘Las letras de Jordi’. Això de moment, ja que la paraula cancel·lació flota en l’ambient de manera constant.

Finalment, l’Ajuntament de Madrid ha decretat el tancament al públic, entre l’11 i el 26 de març, de tots els centres dependents de l’empresa municipal Madrid Destino, entre els quals hi ha la Cineteca ubicada al Matadero. També tancarà la Filmoteca d’Espanya.

Temes:

Cine Coronavirus