ALTRES ESCENARIS POSSIBLES

Aniversari a la Diagonal

El raper de Brooklyn Jeru the Damaja va celebrar els seus 48 amb un concert per a 150 fans al club Garage 442 de Barcelona

zentauroepp52307352 barcelona 14 02 2020   icult   actuacion del rapero estadoun200223163911

zentauroepp52307352 barcelona 14 02 2020 icult actuacion del rapero estadoun200223163911 / maitecruz

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

El 1994, quan Barcelona era una galàxia remota per a les gires d’artistes de hip-hop, el duo Gang Starr va actuar a la sala Estándard de Travessera de Gràcia. «Tots aquests rapers que van de xulos es caguen de por si han d’agafar un avió», revelava el novaiorquès Guru, disposat a agafar els avions que fessin falta per acostar-se al públic europeu. Estándard va tancar i Guru va morir, però el raper que va obrir aquest concert, el llavors debutant Jeru the Damaja, establiria una sòlida relació professional amb la capital catalana.

Des de fa dos anys, el de Brooklyn impulsa al Marula Café del carrer Escudellers les festes Do The Right Thing, batejades així en honor a la pel·lícula homònima de Spike Lee, en les quals actuen rapers de la seva quinta que mai hem pogut veure per aquí: Artifacts, Beatnuts, Camp Lo, Afu Ra... Aquest mes havia programat Slum Village. Al final, la gira es va cancel·lar, però aviat va trobar una alternativa. Aquell dia Jeru complia 48 anys. ¿I si ho celebrava actuant ell?

La festa es va celebrar al Garage 442 de l’avinguda Diagonal, local que fins fa quatre anys es deia Garatge Hermètic. El futbolí ha desaparegut. També, la decoració amb vinyetes gegants de còmics. No així els gintònics ni la cabina per la qual ara desfilen discjòqueis de dimecres a dissabte. També han punxat, en sessions secretes, Miss Kittin, Rex The Dog i fins i tot Jarvis Cocker, que ho va fer per a uns clients molt especials: els membres d’Arcade Fire, que es van muntar una festa privada després del seu concert de 2018.

Deu carrers i 25 anys després

Mentre que el públic que es va assabentar del canvi de plans abonava els set euros de l’entrada, l’holandès Rob Manga caldejava l’ambient amb la seva oferta de vinils de hip-hop i funk anyenc: dels Pharcyde a Nas, de James Brown a Grandmaster Flash, de Roxanne Shanté a Janet Jackson, d’EPMD als Believers... Del carrer al plató de ‘Soul train’. I dels absents Slum Village a Gang Starr, els padrins que fa 25 anys van afavorir el debut barceloní de Jeru a només 10 travessies on ara el discjòquei enllaçava singles sense gairebé respir.

Als anys 90, els desnodrits aficionats barcelonins al hip-hop imaginàvem Nova York com un paradís: et ficaves a qualsevol antre i et trobaves algun raper en acció. La sensació l’altra nit va ser una mica així. No érem a Harlem, però l’ambient al Garage 442 era excepcional. El gloriós ‘Rubber band’ dels Trammps bressava els 150 espectadors, que ja amb prou feines tenia espai per moure’s pel bar. I, de sobte, el Jeru the Damaja en persona s’obria pas com podia fins a arribar a l’escenari. Un altre holandès, el ros Bram van Leuken, va suplir Rob Manga i va passar a llançar instrumentals nets sobre els quals qui celebrava l’aniversari començaria a rimar com si res. I a la primera pausa, evidentment, el públic va entonar el ‘Happy birthday’.

Una rere l’altra van anar caient les bases d’‘Ain’t the devil happy’, ‘Come clean’, ‘99.9 pa cent’, ‘The bullshit’, ‘Ja playin’ yaself’, ‘You can’t stop the prophet’... I amb aquestes, els embarbussaments d’un rimador que encara conserva la seva esplèndida dicció rude. «¡Crideu com si fos el meu aniversari!», demanava. No va haver d’insistir-hi. El públic va corejar la majoria de ganxos. Fins i tot els de ‘Da bichez’, que al seu dia va ser titllada de masclista. L’edat no li ha fet reconsiderar-la. De fet, va insistir en la seva tesi: «Les putes ho fan per diners i les amigues ho fan gratis». I va afegir que, sent el seu aniversari, totes les noies que hi havia a la sala aquella nit havien de ser per a ell. «Almenys, les maques», va concedir.

Notícies relacionades

Com a net de cubà, Jeru maneja una mica el castellà. Suficient per aclamar el públic amb frases del tipus ‘no te oigo’, ‘todo el mundo manos arriba’ i arreglar la tornada més corejada de la nit: «Cabesas arriba, cause we’re dropping some mierda». Però el raper venia al que venia i abans de concloure el concert va aclarir a possibles admiradors masculins que ell només parlava espanyol amb noies. «Recordaré aquesta nit tota la meva vida», va assegurar. «I ara vaig a buscar nòvia». Va deixar anar el micròfon i va atendre amb desgana els quatre fans que no es van donar per al·ludits. Durant una bona estona no se li va acostar ni una dona.